Mainos

Häävalssikilpailun voitto Pohjois-Pohjanmaalle

Tämänvuotisessa Häävalssikilpailun finaalissa Kaustisen musiikkijuhlilla voiton vei valssi "Kauneimmat ruusut", jonka on säveltänyt Arto Kimalainen ja sanoittanut Mauri Hannus.

Toiseksi sijoittui rovaniemeläisen Pekka Muikkuniemen säveltämä ja Marja Kärjen sanoittama "Morsiushuntu". Kolmannelle sijalle kipusi "Hopeahäät" -valssi, jonka taustalta löytyvät Ville Kangas ja Antti Huntus. Kilpailuun lähetettiin yhteensä 142 valssia, joista finaaliin kelpuutettiin yhdeksän.

Tuomariston puheenjohtaja, Kansanmusiikki-instituutin apulaisjohtaja Simo Westerholm kuvailee kilpailun aineistoa äärimmäisen tasaiseksi viimevuotiseen verrattuna, jolloin mahdollisia voittajaehdokkaita oli peräti seitsämän kappaletta. Tuomariston tehtävä ei hänen mielestään ollut tällä kertaa kovinkaan vaikea.

- Kärkikolmikko erottui heti joukosta. Tekstien perusteella päädyimme yksimieliseen lopputulokseen.

Voittajavalssissa tuomaristoa sykähdytti Westerholmin mukaan erityisesti B-osan riemullinen duuri, joka kuvastaa häitä nimenomaan iloisena tapahtumana. "Kauneimmat ruusut" erottui edukseen myös siksi, ettei sen tekstiä oltu suunnattu erityisesti joko morsiamelle tai sulhaselle, vaan sitä voisi kutsua jokseenkin "yleispäteväksi".

- Toiseksi sijoittunut "Morsiushuntu" edustaa melodiansa puolesta perinteistä ja kansaanmenevää osastoa. Tekstin tavanomaisuus ja se, että se suuntautui vain morsiamelle, kuitenkin pudotti valssin toiselle sijalle, Westerholm muotoilee.

Kilpailun lähes ainoa kaavasta poikennut valssi oli kolmanneksi rankattu "Hopeahäät", jonka tekstiä Simo Westerholm kuvaili yhdeksi parhaimmista kilpailuun osallistuneista. Vaikka kappaleen idea olikin hyvä ja omaperäinen, sijoitusta finaalissa verotti sen rajattu käyttömahdollisuus. Merkillepantavaa lienee, että saman trion kilpailuvalssi ylsi myös viime vuonna pronssisijalle. Simo Westerholm haluaa kuitenkin tähdentää, ettei tuomaristo tiennyt voittopäätöstä tehdessään ketkä löytyvät valssien taustalta.

Jury, johon kuuluivat puheenjohtaja Westerholmin lisäksi trumpettitaiteilija Lauri Ojala, YLE:n hallintoassistentti Anne Helistö, Suomen kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtaja Päivi Utriainen sekä tuore kesämorsian Reija Palola, kuunteli valssit kaksi kertaa ennen itse kilpailua nuottien ja tekstien kera.

Kesävalssifinaalin aikana Festivaaliareena täyttyi lähes täysin. Maarit Peltoniemen ja Taito Hoffrenin ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlien viihdeorkesterin tulkintojen lisäksi yleisöä ihastutti Ottosten paritanssi häävalssien tahtiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.