Mainos

Haatainen puolustaa perhevapaauudistusta

Kritiikin kohteeksi joutunut perhevapaauudistus esitellään eduskunnalle lähiviikkoina. Ministeri Tuula Haataisen mukaan ehdotuksen vastustajat ovat ymmärtäneet sen väärin.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen uskoo yhä perhevapaauudistukseen, jonka hallitus aikoo esitellä eduskunnalle lähiviikkoina. Uudistuksessa isien vanhempainraha on tarkoitus nostaa suuremmaksi kuin äitien, jotta isät jäisivät helpommin kotiin lapsen kanssa.

Idea sai kansalta tylyn tuomion Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä, jossa vain yksi neljästä kannatti isien vanhempainrahan nostamista äitien etuutta suuremmaksi. Sen sijaan yli kaksi kolmesta kannatti perhevapaakulujen jakamista tasan kaikkien työnantajien kesken.

Haatainen selittää tulosta sillä, että asioita kysyttiin Suomen Gallupilla teetetyssä kyselyssä irrallisena. Hänen mukaansa uudistus tasaa merkittävästi työnantajien kustannuksia ja parantaa siten naisten asemaa työmarkkinoilla.

- Kokonaisuutena tarkastellen tämä näyttää erilaiselta. Isien osalta nosto kannustaa osallistumaan vanhempainvapaan käyttöön. Toisaalta myös äitien asema vahvistuu, kun äitiysraha nousee, sanoo Haatainen.

Äitiysrahaa maksetaan noin neljän kuukauden ajalta vain äideille ennen ja jälkeen synnytyksen. Se on tarkoitus nostaa 90 prosenttiin palkasta ensimmäiseltä 56 päivältä.

Käytännössä naiset saavat monilla aloilla äitiysrahakaudelta työnantajalta palkkaa, jolloin äitiysraha maksetaan työnantajalle. Äidin työnantajan kulut siis pienenisivät uudistuksen myötä, kun lähes koko äitiysraha maksetaan kaikilta työnantajilta kerätyistä vakuutusmaksuista.

Pakon sijasta valistuskampanja

Vanhempainvapaa alkaa äitiysrahakauden jälkeen, ja sen voi käyttää kumpi vain vanhemmista. Hallituksen esityksen mukaan isille korvattaisiin vanhempainvapaan ensimmäisen 50 päivän ajalta 80 prosenttia palkasta, kun äidit saisivat entiseen tapaan vain 70 prosenttia.

Esitystä on kritisoitu miesten suosimisesta. On ihmetelty, miksi miehille on maksettava lapsen hoitamisestakin enemmän, kun miesten palkat ovat jo muutenkin paremmat kuin naisilla. Haatainen ei pidä järjestelyä vääränä, koska äitiysraha nousee vielä enemmän. Lisäksi miesten jääminen kotiin parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla.

Isyysloma ei kiinnosta?

- Kun isiltä on kysytty syytä olla käyttämättä perhevapaita, he ovat ilmoittaneet syyksi taloudelliset syyt. Nyt ne ainakin poistuvat.

Suomessa ei haluttu lähteä Islannin malliin, jossa kolme kuukautta vanhempainvapaasta kuuluu äidille ja kolme isälle. Pakon sijasta kokeillaan rahallista porkkanaa ja valistusta. Ensi vuoden budjettiin on jo varattu rahoitus tiedotuskampanjalle, jolla isät yritetään saada käyttämään vapaitaan.

Työsarkaa riittänee, sillä tätä nykyä kaikki isät eivät pidä edes 18 päivän isyysvapaataan. Sille jää neljä viidestä isästä.

Jos eduskunta hyväksyy perhevapaauudistuksen, se on tulossa voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.