Mainos

Haatainen myöntää korkeakouluverkon ongelmat

Opetusministeri myöntää, että suomalainen yliopisto- ja korkeakouluverkko on liian laaja ja pirstaloitunut.

Opetusministeri Tuula Haatainen myöntää, että suomalaisessa yliopisto- ja korkeakouluverkossa on parannettavaa. Nykymuodossaan verkko on laaja ja pirstaloitunut, myös tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitusta pitää pystyä vahvistamaan.

Haatainen kuitenkin muistuttaa, että hallitus on jo tehnyt toimenpiteitä ongelmien ratkaisemiseksi.

Opetusministerin kommentit liittyvät Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Martti Mäenpään räväkkään kritiikkiin. Mäenpään mukaan suomalaisyliopistot ovat suossa ja hallituksen tulisi kiireesti tunnustaa se, että Suomeen mahtuu korkeintaan kolme kansainvälisen tason yliopistoa.

Haatainen myöntää Mäenpään näkemyksen oikeansuuntaiseksi niin rahoitustarpeessa kuin korkeakouluverkon laajuudessakin. Yhtä pitkälle meneviä johtopäätöksiä hän ei kuitenkaan ole valmis tekemään.

- Olen itse puhunut tutkimus- ja innovaatiorahoituksen vahvistamisen puolesta. Hallitus tekikin keväisen lisäbudjetin yhteydessä hyvänsuuntaisia päätöksiä: Kansainvälisen tutkimustoiminnan vahvistaminen sekä teknologia- ja innovaatiopolitiikan toteuttaminen saivat yhteensä 50 miljoonaa euroa lisää julkista rahoitusta. Entuudestaan 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta on suunnattu tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tämä on kansainvälistä huipputasoa, muistuttaa Haatainen.

Lisärahoituksesta huolimatta resurssipulaa on. Yksityisen rahoituksen lisääminen julkisen rahoituksen rinnalle olisikin ensiarvoisen tärkeää.

Opetusministerin mukaan esimerkiksi lahjoitusten verottomuuskysymyksiä pitäisi vakavasti miettiä. Tällä tavoin myös yritykset voisivat lähteä innokkaammin rahoittamaan yliopistoja ja niiden tutkimustoimintaa.

Hankaluutena poliittinen päätöksenteko

Yksi syy resurssipulaan on suomalaisen korkeakouluverkon laajuus ja pirstaleisuus. Suomessa toimii tällä hetkellä 20 yliopistoa, kuusi yliopistokeskusta ja yli 30 ammattikorkeakoulua. Haataisen mukaan ongelma on tiedostettu ja siihen on myös tartuttu.

- Opetusministeriössä on vastikään hyväksytty toimenpidelistaus, jossa pohditaan yliopisto-, tutkimus- ja koulutusjärjestelmän trimmaamista. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluverkon laajuus on yksi asia, johon tartumme, kertoo Haatainen.

Opetusministerin mukaan hankaluutena on poliittinen päätöksenteko. Monien kansanedustajien ja paikallispoliitikkojen mielestä nykyverkkoakin pitäisi laajentaa.

- Olen kyllä pitänyt hihnat tiukalla, ettei uusia rönsyjä ole enää aloitettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.