Hääsuunnittelija vastaa – osa 18

Saako polttareihin osallistua, jos ei pääse häihin? Mihin viehe kiinnitetään? Miten löytää häihin oikea väriteema? Hääsuunnittelija Eija Holmberg vastaa häät.fin kävijöiden kysymyksiin.

Häitä rakastava Eija Holmberg on yksi harvoista suomalaisista hääsuunnittelijoista. Hän on työskennellyt ammatissa vuosia ja hankkinut alalla vahvan asiantuntijuuden. Eija vastaa häät.fissä häihin liittyviin kysymyksiin.

Kutsut

Kysymys: Meillä on alkoholittomat häät. Pitää kutsun mukana mainita erikseen asiasta? Emme kumpikaan käytä alkoholia ja emme halua sitä tarjota, koska hauskaa voi pitää selvinpäinkin.

Vastaus: Alkoholista ei mielestäni tarvitse mainita etukäteen. Vieraat huomaavat sen kyllä tarjoiluista ja itse tilaisuudessa voi seremoniamestari mainita asiasta. Paljon vietetään alkoholittomia häitä, joten voin sanoa, että ihmiset osaavat pitää hauskaa tosiaan selvin päinkin.

Kysymys: Ongelmanani on: olen itse allerginen vaikka mille ja kaiken lisäksi astmaatikko. Tiedän vieraiden joukossa olevan myös allergisia ja astmaatikkoja. Joten miten teen ystävällisesti selväksi vieraille, etteivät he laittaisi hajuvesiä eikä voimakkaita partavesiä?

Vastaus: Laittakaa kutsun liitteeksi lisätietoja lappunen, jossa mainitsette asiasta. Siihen laitatte ihan niin kuin asia on eli toivotte vieraiden välttävän vahvoja hajusteita morsiamen allergian ja astman takia. Vieraat varmasti kunnioittavat tätä toivetta kun vaan tietävät siitä.

Hääpaikan koristelu

Kysymys: Häitä vietämme maatilalla hallimaisessa rakennuksessa. Itse juhlarakennus on punainen, seinien puolipaneeli sisällä laseerattu vihreäksi ja tuolit sekä lavan taustakangas ovat tummansiniset. Luonto on lähellä, juhlapaikka on keskellä metsää. Juhlien teemaväriksi ajattelimme sinistä, keltaista ja valkoista, mahdollisesti ruis- ja auringonkukkia. Millä keinoilla voisimme saada koko tilan näyttämään yhtenäiseltä? Olisiko helpompaa vain pitäytyä sini-valkoisessa teemassa?

Vastaus: Sininen, keltainen ja valkoinen toimivat hyvin yhdessä. Maatilalle ja metsämaisemaan sopivat erinomaisesta juuri ns. luonnonkukat. Vihreää saa koivuista, joita voisi laittaa tilan nurkkiin. Näin saadaan hallimaiseen tilaan myös koristelua ylemmäs. Koristeluun sopivat myös hyvin maitotonkat ja muu vanhanajan rekvisiitta. Pöydille valkoiset pöytäliinat, jotka tuovat jo heti itsessään juhlantuntua.

Kysymys: Juhlatila sijaitsee maaseudulla, pienessä saaressa perinteisessä lavatanssipaikassa. Juhlatila on iso, puunväriä on joka puolella ja tilaa ympäröivät ikkunat. Olen ajatellut teemaväreiksi valkoista, oranssia, lilaa/punaista ja vihreää (lähinnä kukka-koristeissa) sekä puuelementtejä (pajut yms). Kuinka saisin väriteeman niin, että tunnelma ei muutu liian syksyiseksi?

Vastaus: Teemoja on kieltämättä aika monta. Nyt pitää olla varovainen, ettei tule sekametelisoppa. Yksinkertainen on kaunista. Väritys on mielestäni hyvä. Paju ja lila/punainen yhdistettynä valkoiseen eivät ole liiaksi syksyn sävyt. Luonnolle kannattaa antaa mahdollisuus, koska oletettavasti lähellä on meri ja luonto on läsnä. Maalaistunnelmaa saa esim. heinäpaaleilla ja -seipäillä, maitotonkilla, kukka-asetelmilla ja koivunoksia.

Kysymys: Väriteeman lisäksi haluaisin, että juhlatilassa näkyisi perinteinen maalaistunnelma, mutta ehkä hieman rock-meiningillä höystettynä. Hääbändi soittaa rockia, mutta myös perinteiset lavatanssit tanssitaan. Kuinka saisin nämä teemat sovitettua hyvin yhteen?

Vastaus: Voisiko rokkia olla esimerkiksi kutsuissa ja istumapaikkakorteissa jne. Ne voisivat olla väritykseltään saman tyyppisiä kuin kukat. Niihin rock-henkeä kuvituksella tai tekstifonteilla. Näin olisi vähän kaikkea, mutta ei liikaa.

Kysymys: Häät ovat elokuun loppupuolella ja mieltäni askarruttaa tilan koristelu. Häät pidetään järven rannalla nuorisoseuralla. Pukuni on puhtaan valkoinen, jossa sähkönsinisiä yksityiskohtia. Kuinka hääpaikan koristelu kannattaisi toteuttaa, jotta ei tulisi liian Suomi juhlan näköinen?

Vastaus: Koristelua kannattaa lähteä toteuttamaan paikan väreillä. Minkä väriset seinät siellä on? Minkä väriset verhot? Minkä väriset kalusteet? Ota niistä väreistä koristeluiden punainen lanka. Yleensä pöytäliinat ovat valkoiset, ja jos haluat mukaan sinistä, sitä voi vaikka olla kukissa. Kukka-asetelmiin voi ottaa juhlapaikasta jonkin värin. Sinistä ja valkoista käytetään usein meriteemaan, joten ei kannata huolehtia liiasta Suomi-vaikutelmasta.

Ohjelma ja musiikki

Kysymys: Pidämme häät kartanossa, jossa illastamme alakerran kahdessa salissa, mutta viimeistään tanssimisen aikoihin meidän kaikkien pitäisi siirtyä yläkertaan, jossa bändi soittaa. Alakertakin on yhä käytössä tämän jälkeen. Onko sinulla vinkkejä siitä, miten ilmoittaisimme siirtymisestä vieraille?

Vastaus: Seremoniamestari ilmoittaa kun häävalssi/tanssi alkaa ja on aika siirtyä yläkertaa. Hän voi kehottaa vieraita ottamaan juomat jne. mukaan ja mainita, että sielläkin on baari. On tärkeätä, että jos tanssi siirretään ylös, löytyy sieltä myös pieni juomapöytä, tällä vältetään sitä edes takaisin ramppaamista.

Kysymys: Entä miten hoidamme yläkerran istumapuolen? Ajattelimme laittaa seinien vierustalle tuoleja, ehkä pieniksi ryhmiksi. Kaikille ei varmasti löydy istumatilaa, eikä pöytiäkään mahdu saliin kovin montaa. Toisaalta emme halua, että vieraat karkaavat tämän vuoksi takaisin alakertaan.

Vastaus: Laittaisin tuoleja vain tilan reunoille, jos tila on pieni. Ihan vain pari pöytää lasin laskemista varten, mutta ei ns. pöytäryhmiä. Korkeat pyöreät baaripöydät toimisivat parhaiten.

Kysymys: Vihkiminen on klo 17. Sen jälkeen on juhlaruoka - ja kahvit hienossa juhlakartanossa niin kuin kutsussa olemme ilmoittaneet. Tarkoituksenamme on, että häissämme olisi myös hieman ohjelmaa. Tanssia emme halua, emmekä alkoholiakaan. Tiedän, että osa vieraistamme kaipaa kumpaakin. Miten toimimme ja minkälaista ohjelmaa järjestämme, jotta häämme eivät olisi tylsät? Se on pahin pelkoni. Haluaisimme kuitenkin, että juhlat päättyisivät noin klo 23. Vieraita meillä on noin 80 ja lapsia n.10. Onko mahdollista, että ilman häitä ja alkoholia saamme juhlat kestämään klo 23 saakka?

Vastaus: Kun kello 17.00 on vasta vihkiminen, saatte ajan helposti kulumaan klo 23.00 asti. Ennen kuin on siirrytty hääpaikalle ja onnittelut on hoidettu on kello 18.30. Ruokailuun saa varata kaksi tuntia eli klo 20.30 asti. Kakut ja kahvit voidaan tarjoilla klo 22.00. Sen jälkeen jää hetki seurustelulle eli teillä on todella hyvä aikataulu.

Puheet värittävät aina tunnelmaa – varsinkin jos niiden puhujalla on pieni pilke silmäkulmassa. Voisiko ajatella myös runojen ja kaskujen lausuntaa tai powerpoint-esitys, jossa kerrotaan teidän yhteisestä taipaleestanne kuvin ja sanoin? Nykypäivänä vietetään paljon häitä ilman alkoholia, joten siitä on turha kantaa huolta. Tärkeintähän on kuitenkin se että kyseessä on teidän häänne ja niiden puitteethan ovat juuri sellaiset kun te itse haluatte sinne luoda.

Etiketti

Kysymys: Minulla on kysyttävää istumajärjestyksistä. Minut on adoptoitu lapsena, mutta häihimme on tulossa adoptioisäni sekä biologiset vanhempani. Biologiset vanhempani ovat kuitenkin eronneet ja heillä on uudet avopuolisot. Miten heidät tulisi sijoittaa kirkossa oikeaoppisesti? Viimeksi olen asunut adoptioisäni luona, mutta kaikkien vanhempieni kanssa olen tekemisissä tasapuolisesti.

Vastaus: Kirkossa kaikkia istuvat morsiamen puolella, joten alttarilta katsottuna oikealla puolella. Mielestäni heidät kaikki voi sijoittaa etupenkkiin. Ensimmäisissä penkeissä istuvat aina perheenjäsenet eli vanhemmat, sisaret ja isovanhemmat, sen jälkeen sukulaiset ja sitten ystävät.

Kysymys: Kun saattajaksi ei ole enää ketään miespuolista, kaikki ovat kuolleet. Haluan kuitenkin miespuolisen saattajan, joten käykö esim. tulevan miehen veli tai kaukainen eno.

Vastaus: Yleensähän morsian luovutetaan ikään kuin miehelle ja hänen suvulleen, joten saattajan olisi kuitenkin hyvä olla joku morsiamen puolelta. Jos yksin alttarille käveleminen ei tunnu mukavalta, voi kaveriksi ottaa vaikka morsiustytön.

Kysymys: Voiko osallistua polttareihin ellei pääse osallistumaan häihin? Onko se kovin etiketin vastaista?

Vastaus: Kyllä minun mielestä voi osallistua polttareihin. Vierailla voi olla jokin este, eivätkä he pääse osallistumaan häihin. Polttareissa on kuitenkin mukavampi mitä useampi pääsee osallistumaan, joten mukaan vaan!

Hääpukeutuminen

Kysymys: Olen morsiamen äiti ja tuli mieleeni kysyä neuvoa kukkavieheen paikasta. Pukuni on rintojen yläpuolelta poikki, hihaton vaaleanvihreä merenneitohelmapuku, jonka kanssa aion pitää olkapäillä hentoa hartiahuivia. Pieni harsohattu hiuksilla. Kukkavieheet ovat orkideaa niin sulhasen äidille kuin minullekin, mutta kysymys kuuluukin: mihin kohtaan puvun rinnusta asetan vieheen, onko se ihan hölmö keskellä vai pitääkö tyytyä että se on huivin alla vasemmalla.

Vastaus: Rintakukan ei tarvitse olla rinnassa. Voitte tehdä siitä rannekukan, vanhanajan kukkavihon käteen tai laittaa kukat hiuksiin. Vaihtoehtoja löytyy useita. Toki perinteisin sijoituspaikka on vasen rintamus, mutta kuten mainitsit, se jää huivin alle. Voisiko huivin kiinnittää kukalla vasemmalle olkapäälle tai keskelle eteen? Floristeilta löytyy myös hyviä vinkkejä tähän asiaan. Itse kallistuisin rannekukkaan, sillä se on helppo kantaa ja eikä aivan tavanomainen vaihtoehto.



Teksti: Eija Holmberg

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat