Mainos

Haastaja nousemassa Indonesian vaalivoittajaksi

Indonesian ensimmäisten vapaiden presidentinvaalien yllätysvoittajaksi näyttää selviytyvän kenraali Yudhoyono suurella äänivyöryllä.

Indonesian presidentinvaalien haastaja, kenraali Susilo Bambang Yudhoyono, näyttää olevan matkalla maanvyörymävoittoon. Yudhoyonon ennustetaan lyövän istuvan presidentin Megawati Sukarnoputrin kymmenillä prosenttiyksiköillä.

Riippumattomien tutkimuslaitosten ennusteiden mukaan Yudhoyono saisi lopulta 62 prosenttia äänistä, kun Megawatin olisi tyytyminen 38 prosentin kannatukseen.

Yudhoyono on pitänyt positiivisista uutisista huolimatta matalaa profiilia ja yritti samalla parannella tulehtuneita välejä Megawatin kanssa. Presidentti ei ole suostunut kättelemään entistä turvallisuusministeriään sen jälkeen, kun tämä erosi maaliskuussa hallituksesta asettuakseen ehdolle presidentinvaaleissa.

-Minun on ajateltava miten sovittelisin oman puoleni ja Megawatin leirin välillä, jos minut - Jumala suokoon - valitaan, Yudhoyono sanoi.

Yudhoyono on Megawatin hallituksen entinen turvallisuusministeri, jonka suosio on perustunut sulavien televisioesiintymisten lisäksi terrori-iskujen herättämään epävarmuuteen. Yudhoyono on luvannut koventaa armeijan toimintalinjaa ja vauhdittaa talouden kasvua.

Rauhalliset vaalit

Viranomaiset kiittelivät maailman suurimman islamilaisen maan ensimmäisten suorien presidentinvaalien sujuneen rauhallisesti. Kymmeniätuhansia poliiseja oli asetettu valmiustilaan koko Indonesiassa, jota äärimuslimiryhmien pommi-iskut ovat viime aikoina ravistelleet. Minkäänlaisista välikohtauksista ei kuitenkaan kerrottu.

-Olen Jakartassa ja vierailin 12-15 äänestyspaikalla. Minkäänlaisista ongelmista tai vaikeuksista ei ole kerrottu, sanoi EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja Glyn Ford.

Vaaleissa oli noin 151 miljoonaa äänioikeutettua. Tarkkailijoiden mukaan äänestysvilkkaus oli kohtuullista, mutta tarkkoja lukuja ei ollut heti saatavilla. Viralliset vaalitulokset julistetaan 5. lokakuuta. Presidentin on määrä vannoa virkavalansa 20. lokakuuta.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.