Mainos

Haapalan kommentti: Vaalitulos oli kasvojenpesuvesi kaikille

Kun sunnuntain vaaleja analysoi maanantaiaamuna, kaksi kuvaa piirtyy verokkokalvolle ylitse muiden:

Perussuomalaisten kuninkaan Timo Soinin pettymys huolimatta historiallisen kovasta vaalivoitosta ja SDP:n Jutta Urpilaisen helpotus - huolimatta historiallisen rankasta vaalitappiosta.

Kun sen päälle lisätään keskustan tuoreen puheenjohtajan Juha Sipilän henkinen voitto ja se, että kokoomuksen Jyrki Katainen säilytti kokoomuksen suurimpana, niin siinä se.

Vaalitulos kelpaa kasvojenpesuvedeksi kaikille. Sen kanssa kaikki voivat elää, ainakin joten kuten.

Perussuomalaisten tulos jää joka tapauksessa historiankirjoihin yhtenä kuntavaalien suurvoitoista. Puolue yli kaksinkertaisti kannatuksensa. Mutta samaan aikaa on tosiasia, että eduskuntavaalien jytkystä on vain rippeet jäljellä puhti pois. Kuten Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki oivallisesti kuvasi, jytkystä tuli jööti.

Se näkyi myös Timo Soinin naamasta. Soinilla on eduskuntaryhmässään nyt 39 kansanedustajaa, jotka alkavat miettiä, kuka jatkaa seuraavien vaalien jälkeen. Perussuomalaisten sisällä alkaa jälkipyykki myös vaalimainonnasta. Soinista luotiin vaalimainonnassa pohjoiskorealaista diktaattorihahmoa muistuttava ylimaallinen johtaja, ja nyt taitaa olla Soinin luottomainosmiehen Jukka Jusulan selitysten vuoro.

Myös SDP teki Jutta Urpilaisen johdolla historiaa. Urpilainen on hävinnyt tähän mennessä kaikki vaalinsa ja kunnallisvaaleissa SDP:n ei ole toistaiseksi koskaan onnistunut tipputtamaan tulostaan alle 20 prosentin haamurajan. Urpilaisen johdolla sekin onnistui. Hirveintä jälkeä nähtiin Helsingissä, jossa puolueen kannatus tippui alle 17 prosentin ja valtuustoryhmän vetäjä Tapio Bergholm jäi rannalle.

Sen sijaan Vantaalla meni paremmin. Vantaalla puikoissa oli kansanedustaja Antti Lindtman, joka nousi myös kaupungin ääniharavaksi. Eli Vantaalle päin kannattaa katseet suunnata, kun SDP:ssä puheenjohtajapeli joskus alkaa.

Kun keskustakin on löytänyt perälautansa ja saa henkisen kanttinsa jota kuinkin tasapainoon, voi todeta, että Suomi on palaamassa vanhaan tuttuun kolmen suuren puolueen systeemiin.

Kuntavaaleja voi syystä pitää tulevien eduskuntavaalien esivaaleina ja Soinilla on totinen työ pitää puolueensa pirteänä. Fakta on, että persufraasit ja soinismit alkavat olla syödyt. Tilanne voisi olla toinen, jos puolue olisi mennyt hallitukseen ja kantanut vastuunsa, mutta siihen Soinin joukolla eivät kyvyt ja yhteishenki riittäneet.

Hallitus puolestaan voi jatkaa vaaleihin saakka riitaisaa yhteiseloa kuten tähänkin saakka. Myös kokoomuksen alamäki on sen verran vauhdikasta ja touhu väsynyttä, että SDP etsii iskun paikkoja jatkossakin ja satsaa kaiken vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

Mutta kiitos Luojalle, nyt alkaa pitkä vaaliton kausi.

Sen on ansainnut kansakin. Siitä kertoo äänestysprosentti 58,2.

Katso Timo Haapalan analyysi (Seitsemän uutiset 29.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.