Hääopas: Häät kirkossa

Miten hääkirkossa toimitaan: mihin saa istua, ja mitä vihkimisen aikana on odotettavissa? Hääopas kertoo!

Vieraat saapuvat kirkkoon ajoissa ja asettuvat paikoilleen ennen häämarssin alkua. Morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat takaa katsoen vasemmalle, sulhasen oikealle. Eturivissä istuvat hääparin vanhemmat. Jos he ovat eronneet, etupenkkiin pääsee uuden puolisonsa kanssa vanhemmista se, jonka kanssa vihittävä on viimeksi asunut.

Eronneet vanhemmat voivat istua myös vierekkäin, silloin uudet puolisot istuvat seuraavalla penkkirivillä.

Hääpari voi saapua kirkkoon yhdessä tai morsian isänsä saattelemana, jolloin sulhanen odottelee tulevaa vaimoaan bestmanin kanssa alttarilla. Kun häämarssi alkaa soida, hääväki nousee seisomaan ja sulhanen lähtee morsianta vastaan käytävän keskivaiheille. Morsian kulkee isänsä oikealla puolella. Sulhanen kumartaa heille ja ojentaa morsiamelle vasemman käsivartensa. Jotkut morsiamet hyvästelevät isänsä poskisuudelmalla.

Morsiamen saattaja (yleensä isä) kulkee morsiusparin perässä hetken ja kumartaa sulhasen omaisille ennen kuin istuutuu. Vieraat istuutuvat kun morsiuspari on päässyt alttarin luo.

Pappi toimittaa vihkimisen lyhyen tai pitkän kaavan mukaan riippuen siitä kumman vihkipari on toivonut. Molemmissa tapauksissa yksi tärkeimmistä kohdista on se missä pappi kysyy ensin sulhaselta: "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnäollessa minä kysyn sinulta, Matti, haluatko ottaa Maijan vaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"

Kun molemmat ovat tahtoneet avioitua, sulhanen pujottaa sormuksen morsiamen vasempaan nimettömään (joskus myös morsian haluaa pujottaa sormuksen sulhasen nimettömään, varsinkin jos pari ei ole kihlautunut) ja heidät julistetaan aviopariksi. Lopuksi sulhanen suutelee morsianta. Jos kirkkoon on järjestetty musiikkiesityksiä, tulee ne esittää vihkitoimituksen jälkeen, kun morsiuspari on kääntynyt juhlaväkeen päin.

Hääpari poistuu kirkosta ensin marssin tahdissa vanhempien ja muun juhlaväen saattamana. Hääparin ystävät voivat poistua takariveistä hieman ennemminkin, jotta ehtivät kirkon portaille heittämään onnea tuovaa riisiä hääparin päälle. Huom! Monissa kirkoissa ei enää sallita riisin heittämistä, asia kannattaa varmistaa etukäteen häitä suunniteltaessa.

MTV3/Helmi

Kuva: Futureimagebank

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja