Haamuydinvoimala seisoo maailman kalleimmalla rantaviivalla

Etelä-Kaliforniassa, Tyynenvaltameren rannalla sijaitsevan San Onofren ydinvoimalan elinikä on tullut täyteen.

Voimala päätettiin ajaa lopullisesti alas kesäkuussa epäonnistuneen höyryturbiinikokeilun jälkeen, joka aiheutti vakavan riskin alueen asukkaille.

San Diegon pohjoispuolella sijaitsevan ydinvoimalan kolmesta reaktorista yksi oli ollut suljettuna jo vuosikausia ja kahden muun reaktorin käyttöikä tuli täyteen muutama vuosi sitten.

Voimalaa operoiva energiayhtiö Southern California Edison halusi pitkittää voimalan toimintaa – jauhoihan laitos sähköä liki 1,5 miljoonaan kotiin. Yhtiö vakuutti viranomaiset siitä, että uudet höyrygeneraattorit antaisivat voimalalle jatkoaikaa vuoteen 2022.

Projekti paljastui sudeksi

Neljä Japanista tilattua Mitsubishin massiivista höyryturbiinia asennettiin paikoilleen vuosina 2009-2010. Kukin oli 20 metriä korkea, painoi 620 tonnia ja sisälsi 9000 putkea.

Ideana oli, että putkia pitkin reaktorista johdettu tulikuuma vesi muunnettaisiin höyryksi ja sitä kautta energiaksi.

Asennustyöt sujuivatkin näennäisen hyvin. Kakkosreaktori käynnistettiin uudelleen viime vuoden tammikuussa. Silloin yhdessä uusien höyryturbiinien putkista havaittiin vuoto, josta olisi pahimmassa tapauksessa sihissyt ilmoille 300 litran edestä radioaktiivista höyryä päivässä. Reaktori suljettiin heti.

Höyryturbiiniprojekti osoittautui kaiken kaikkiaan sudeksi. Yli 3000 uudessa putkessa todettiin kulumia. Koko voimala päätettiin sulkea lopullisesti kesäkuussa.

Purku-urakan arvio: kaksi miljardia euroa

San Onofren voimalan rakentaminen vei aikoinaan yhdeksän vuotta. Purkamiseen taas tulee menemään vuosikymmeniä tai jopa ihmisikä.

Edison arvioi purku-urakan hinnaksi yli kaksi miljardia euroa. Voimalan uumenissa on 1,4 miljoonaa kiloa erittäin radioaktiivista polttoainetta, jota ei ainakaan vuosikymmeneen voida siirtää yhtään mihinkään – jos milloinkaan. Se on säilöttävä paikan päällä Tyynenmeren rannalla betonisiin arkkuihin.

Mereen johtavat, puolitoista kilometriä pitkät putket on poistettava. Ydinvoimalan metrin paksuiset seinät on varovasti purettava ja rakennusjäte kuljetettava pois erikoisvalmisteisilla junavaunuilla laitokseen, jossa kyetään säilyttämään radioaktiivista jätettä. Tällaisia laitoksia löytyy ainoastaan Teksasista ja Utahista.

Yhdysvaltain ydinreaktorit ovat iäkkäitä

Ydinvoimalan riskit on tiedostettu jo vuosia viereisessä San Clementen rantakaupungissa. Siellä omakotitalosta saa pulittaa keskimäärin miljoona dollaria. Hintaan sisältyvät joditabletit, joita ydinvoimala on jakanut naapurustoon.

Lähiasukkaita on ohjeistettu siitä, kuinka toimia katastrofin, kuten maanjäristyksen tai tsunamin sattuessa. Mutta tositilanteessa kaupunkilaiset olisivat kiipelissä. Vuorten ja meren välissä sijaitsevasta San Clementestä kun ei pääse pois kuin yhtä moottoritietä pitkin.

San Onofren ydinvoimala levittäytyy 34 hehtaarin alueelle ja syö 200 metriä maailman kalleinta rantaviivaa. Haamuvoimala tulee kummittelemaan paikalla vielä vuosikymmenet. Sen sulkeminen jätti työttömäksi 1100 työntekijää ja teki Kalifornian sähköntuotantoon yhdeksän prosentin vajeen.

Kaikki Yhdysvaltain 104 toimivaa ydinreaktoria on rakennettu yli 36 vuotta sitten. Valtaosa niistä on tulossa elinkaarensa päähän. Tällä hetkellä 24 amerikkalaisreaktoria onkin eriasteisissa sulkemisen tiloissa.

MTV3 - Tomi Hinkkanen, Kalifornia

Lue myös:

    Uusimmat