Mainos

Haamujäseniä myös keskustanuorissa

Keskustan lisäksi haamujäseniä löytyy myös puolueen nuorisojärjestöstä. Keskustanuorista ei osata kertoa, kuinka paljon ilmaa heidän jäsenrekisterissään on.

Paisuteltu jäsentilasto on poliittiselle nuorisojärjestölle vakavampi paikka kuin itse puolueelle. Kun sille annetaan valtionapua, yksi mittari on jäsenmäärä.

Itäsuomalainen toimittaja yllättyi viime talvena, kun postiluukusta tipahti keskustanuorten jäsenlehti. Soitto järjestön toimistoon paljasti, että hän oli liittynyt jäseneksi 2002 15-vuotiaana. Itse hän ei ollut tiennyt asiasta mitään.

Toimittaja pyysi nimensä pois jäsenrekisteristä ja uskoi, että asia on sillä kunnossa. Alkuviikosta posti toi jälleen puolueen uuden jäsenkortin. Soitto puoluetoimistoon selvitti, että hänet oli 12-vuotiaana liitetty perhevaltakirjalla keskustan lapsijärjestöön Vesaisiin.

Perhevaltakirja on menettely, jolla vanhemmat ovat voineet liittää lapsensa keskustajärjestöihin.

Pakkojäsenyydestään yllättynyt toimittaja kertoo, ettei ole ollut millään tavalla mukana keskustanuorten tai puolueen toiminnassa.

"Jäsen tuottaa 60 euroa"

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Veli-Matti Saarakkala vaatii, että keskustanuorten todellinen jäsenmäärä pitää selvittää.

Keskustanuoret on saanut tänä vuonna valtiolta 682 000 euroa. Saarakkala laski, että yhden jäsenen arvoksi tulee noin 60 euroa, jos jäsenmääräksi on ilmoitettu noin 11 500.

"Lukua on vaikea sanoa"

Keskustanuorten pääsihteeri Mika Hämeenniemi ei osaa kertoa, kuinka paljon haamujäseniä rekisteristä löytyy.

- Lukemaa on vaikea sanoa. Todennäköisesti puhutaan hyvin pienestä määrästä, hän sanoo.

Valtionavut nuorisojärjestöille jakaa opetusministeriö. Järjestöjen avustuskelpoisuuden arvioi erityinen toimikunta, joka myös valmistelee esityksen rahanjaosta.

Toimikuntaa johtava Anssi Kujala kertoo, että he luottavat järjestöjen itse antamiin tietoihin eikä niitä ole ryhdytty tarkistamaan.

Kujalan mukaan jäsenmäärä on vain yksi valtionavun peruste. Muita ovat muun muassa toiminnan laajuus ja koulutustilaisuuksien osallistujamäärät.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.