Mainos

Haagissa alkoi Bosnian sodan oikeudenkäynti kansanmurhasta

Kanteen mukaan Serbia-Montenegro vastasi Bosnian itsenäistymisjulistukseen hyökkäyksellä ja kansanmurhalla.

YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa on alkanut historiallinen oikeudenkäynti. Bosnia-Hertsegovina syyttää entisen Jugoslavian seuraajavaltiota Serbia-Montenegroa kansanmurhasta Bosnian sodan aikana 1992-95.

- Tässä ei ole tarkoitus syyttää jokaista Bosnian serbiä kansanmurhasta. Pikemminkin me olemme päätyneet tänne, koska Belgradin viranomaiset ovat vieneet muut kuin Bosnian serbit tielle helvettiin. Tielle, jota reunustavat ruumiit, särkyneet perheet ja menetetyt tulevaisuudet, Bosnia-Hertsegovinaa edustava Sakib Softic sanoi avauspuheenvuorossaan.

Softicin mukaan oikeudenkäynnin tärkein tarkoitus on lopettaa Serbian sotarikosten peittely ja historian vääristely.

Bosnia-Herzegovina nosti kanteen Belgradia vastaan jo 13 vuotta sitten. Kanteen mukaan Serbia-Montenegro vastasi Bosnian itsenäistymisjulistukseen hyökkäyksellä ja Bosnian muslimien sekä kroaattien kansanmurhalla.

Softic kutsui puheenvuorossaan Bosnian sotaa "ihmisen tekemäksi tsunamiksi". Noin 200 000 ihmistä kuoli sodassa ja miljoonat menettivät kotinsa.

Bosniaa edustavan lakimiesryhmän uskotaan keskittyvän pääasiassa Srebrenican joukkomurhaan vuonna 1995. Tuolloin serbijoukot tappoivat lähes 8000 muslimimiestä ja -poikaa.

Asianajajilla kova työ

Asiantuntijoiden mukaan lakimiehillä on kuitenkin edessään kova työ, kun he yrittävät osoittaa, että Belgradin keskusjohto oli suoraan vastuussa Bosnian serbien tekosista. Bosnian lakimiesryhmään kuuluvan hollantilaisen asianajajan Phon van der Biesenin mukaan tehtävä on kuitenkin mahdollinen:

- Ei tällaista voi joukko fanaatikkoja organisoida. Ohjaajan paikalla oli vain yksi taho ja se oli Belgrad, hän vakuutti toimittajille.

Oikeustalon ulkopuolelle Haagiin oli maanantaina kokoontunut kymmenittäin muslimimielenosoittajia kyltteineen, joihin oli kirjoitettu Srebrenican joukkomurhassa tapettujen nimiä.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän yli kaksi kuukautta. Sen jälkeen 16-henkinen tuomaripaneeli vetäytyy pohtimaan tuomiota, mikä normaalisti kestää kuukausia.

YK:n kansainvälisen tuomioistuimen päätökset ovat lopullisia eikä niistä voin valittaa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.