Haagin tuomioistuin hiillostaa Darfurin taistelijoita

Kapinallisten tartuttua aseisiin, Darfurissa on tapettu 200 000 ihmistä. Sudanin hallitus kieltäytyy tunnustamasta tuomioistuimen oikeutta syyttää maan kansalaisia.

Kansainvälinen rikostuomioistuin julkistaa tänään todisteita sotarikoksista Darfurin alueella Länsi-Sudanissa. Rikostuomioistuimen syyttäjä paljastaa myös raakuuksista epäiltyjen nimiä, minkä odotetaan johtavan kansainvälisiin pidätysmääräyksiin.

Darfurissa on tapettu 200 000 ihmistä sitten vuoden 2003, jolloin kapinalliset tarttuivat aseisiin. Lisäksi kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan muualle Sudaniin ja muun muassa Tshadiin.

Sodan katsotaan puhjenneen tasan neljä vuotta sitten Ranskan kokoisessa Darfurissa.

- Neljä vuotta on aivan liikaa. On häpeällistä, että tämä jatkuu edelleen, kauhistelee YK-lähettiläs Jan Eliasson Sudanin pääkaupungissa Khartumissa viime viikolla.

Sudan: Ei toimivaltaa

Sudanin hallitus kieltäytyy tunnustamasta rikostuomioistuimen oikeutta syyttää maan kansalaisia. Paikallisen oikeusministeriön mukaan Khartumin oikeuslaitos pystyy tuomitsemaan itse omat rikollisensa.

- Sudanin kanta on se, että tuomioistuimella ei ole toimivaltaa, jos se yrittää syyttää sudanilaisia, korostaa oikeusministeri Ali al-Mardhi.

Al-Mardhi vakuuttaa, ettei ketään sudanilaista turvallisuusviranomaista tai kapinallista pakoteta oikeuden eteen ulkomaille. Hänestä Sudanin oikeuslaitos on myös "riittävän itsenäinen ja puolueeton" käsittelemään verenvuodatusta.

Rikostuomioistuimen syyttäjä Luis Moreno-Ocampo keskittyy tutkimuksissaan rikoksiin, jotka on tehty vuosina 2003 ja 2004. Tänä aikana Darfurissa on kidutettu, raiskattu ja murhattu enemmän ihmisiä kuin koskaan. Levottomuudet eivät ole kuitenkaan laantuneet pitkäksi aikaa missään vaiheessa.

Janjaweedit pääepäiltyjä

Moreno-Ocampon ryhmä on haastatellut pakolaisia lähes 20 maassa. Syyttäjää arvostellaan siitä, ettei hän lähettänyt tutkijoitaan kuitenkaan Darfuriin. Länsi-Sudan jätettiin väliin turvallisuussyistä.

Sudan ei ole päästänyt Darfuriin YK:n rauhanturvaajia Afrikan unionin AU:n sotilaiden tueksi. Useiden asiantuntijoiden mukaan taustalla vaikuttaa pelko siitä, että YK:n rauhanturvaajat voisivat pidättää rikostuomioistuimen kaipaamia epäiltyjä.

YK:n ja Afrikan unionin tarkkailijat syyttävät ennen kaikkea hallituksen tukemia taistelijoita, janjaweedeja, järjestelmällisestä vainosta ja hyökkäyksistä.

Moreno-Ocampon odotetaan vaativan janjaweedien lisäksi kapinallisten ja armeijan edustajien luovuttamista Haagiin. Kapinallisten kaksi pääryhmää ovat sirpaloituneet useiksi pieniksi joukkioiksi, mikä vaikeuttaa entisestään rauhansopimuksen neuvottelemista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat