Haag: Unkari ja Slovakia jatkamaan patohanketta

Haagin kansainvälinen tuomioistuin määräsi torstaina Unkarin osallistumaan Slovakian kanssa padonrakennukseen, josta maat olivat sopineet 20 vuotta sitten. Samalla tuomioistuin kuitenkin arvosteli Slovakiaa siitä, että se oli jatkanut Tonavan patoamista yksin ja muuttanut veden virtaussuuntaa, kun Unkari 1989 luopui hankkeesta.

Unkarin ja Tshekkoslovakian kommunistihallitukset sopivat 1977 patojen rakentamisesta molempien maiden alueelle vesivoiman tuottamista varten. Patojen oli määrä myös vähentää Tonavan tulvimista ja helpottaa jokiliikennettä.

Patohankkeen ympäristöhaitoista syntyi laajaa huolta. 1989 Unkari keskeytti rakennustyöt, ja 1992 se ilmoitti luopuvansa niistä kokonaan ympäristösyihin vedoten. Rajan toisella puolella pato- ja voimalatyöt kuitenkin jatkuivat, ja Tshekkoslovakian jakauduttua Slovakian hallitus saattoi ne loppuun.

Unkari syytti rajaloukkauksesta

Vesivoimalaa varten rakennettu kanava vähensi Tonavan virtausta Unkarin puolella haitaten sekä talousveden saantia että luonnonvaraisia eläimiä ja kasveja. Unkari onkin syyttänyt Slovakiaa rajaloukkauksesta sekä laittoman hyödyn hankkimisesta.

Slovakian mukaan Unkari oli puolestaan rikkonut sopimusta. Kiistakumppanit antoivat riidan Haagin tuomioistuimen selvitettäväksi 1992.

Tuomioistuimen mukaan alkuperäinen sopimus on yhä voimassa, ja riitapukarien on yhdessä selvitettävä, miten hanketta jatketaan. Ne määrättiin myös maksamaan toisilleen vahingonkorvausta ja pohtimaan, miten ympäristönäkökohdat voitaisiin ottaa huomioon.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun YK:n alaisuudessa toimiva kansainvälinen tuomioistuin otti kantaa laajaan ympäristökiistaan.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat