Mainos

Haag tutkimaan Kosovon tapahtumat

Haagissa sijaitsevalla YK:n kansainvälisellä sotarikostuomioistuimella on valta tuomita Kosovon väkivaltaisuuksiin osallistuneet. Tuomioistuin kerää parhaillaan tietoa ja näyttöjä Kosovon tapahtumista jatkotoimia varten, kertoi tuomioistuimen syyttäjä Louise Arbour tänään.

Tuomioistuimen lehdistösihteerin mukaan vielä on ennenaikaista puhua syytteistä. Hän ei myöskään suostunut sanomaan, onko tuomioistuimella tutkijoita Kosovossa.

Haagin tuomioistuin tutkii vuosien 1991-1995 Bosnian sodan aikaisia sotarikoksia. Se ei yleensä ota kantaa keskeneräisiin tapauksiin. Kosovon tapahtumat ovat kuitenkin olleet siinä määrin poikkeuksellisia, että syyttäjä Arbour sanoi katsovansa julkisuuteen tulon tarpeelliseksi.

Serbien turvallisuusjoukot ovat surmanneet kymmenen viime päivän aikana 78 Kosovon albaania. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on jo vaatinut serbejä tilille ihmisoikeusrikkomuksista, ja epäilee, että albaaneja on myös kidutettu ja pidätetty laittomasti.

Amnesty pyysi tiistaina, että Jugoslavia päästäisi Kosovoon toimittajia, apujärjestöjä ja puolueettomia henkilöitä tarkastamaan, että serbien turvallisuusjoukkojen hyökkäykset kohdistuvat ainoastaan terroristeihin, kuten serbijohtajat ovat itse sanoneet.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on kieltänyt jyrkästi kaiken ulkomaisen väliintulon. Tiistaina hän torjui viiden Euroopan maan ja Venäjän muodostaman ns. yhteysryhmän ehdotuksen, jonka mukaan Espanjan entinen pääministeri Filipe Gonzalez ryhtyisi rauhanvälittäjäksi.

Milosevicin mukaan Kosovon kriisi on Jugoslavian oma asia. Yhteysryhmä toivoo kuitenkin voivansa kääntää Milosevicin pään.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.