Mainos

H&M teetättää vaatteensa kyseenalaisissa oloissa Kambodzassa

H&M:n muotivaatteita ompeleva elää orjuuden kaltaisissa oloissa esimerkiksi Kambodzassa. Ompelijat jopa pyörtyilevät kesken työpäivän - nälästä.

Ruotsin TV4:n Kalla Faktan kuvausryhmä kävi tutkimassa H&M:n ompelijoiden työoloja Kambodzassa. Yhtiöllä ei ole omia tuotantolaitoksia maassa, mutta se tilaa täältä tuotteita useista tekstiilitehtaista. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma näytti tuosta materiaalista tehdyn koosteen tänään.

Työpäivä vaatetehtaissa alkaa aamuvarhaisella ja päättyy iltamyöhään, työ on pakkotahtista ja kuri ankaraa. Silti palkka ei tahdo riittää elämiseen, vaan työntekijät joutuvat ottamaan velkaa ruokaan ja asumiseen.

Kuvausryhmä tapasi esimerkiksi kolmen lapsen äidin Deuar Sopfonin, jonka palkka on noin 35 senttiä tunnissa. Joskus rahat eivät riitä edes maitoon lapsille.

– Olen aina niin väsynyt että tekisi mieli ryömiä kotiin tehtaalta. Ainainen huoli tekee minut sairaaksi. En tiedä mistä saisin rahaa. Perheen elättämiseksi joudun käymään töissä silloinkin kun pitäisi olla vapaana. Toivon kaiken aikaa, että tilanne muuttuisi paremmaksi. Mutta se huononee koko ajan, hän kertoi kuvausryhmälle.

Tekstiilityöntekijöiden palkat Kamputseassa ovat niin huonot, että monet joutuvat lainaamaan rahaa voidakseen ostaa ruokaa. Lainoista on maksettava korkeaa korkoa.

H&M tuottaa voittoa

Kalla Faktan kuvausryhmä sai käsiinsä myös still-kuvia työpaikallaan kesken ompelutöiden pyörtyneistä naisista. Hennes ja Mauritzin vaatteita tuottavalla M&V International-tehtaassa menetti viime vuonna tajuntansa 250 työntekijää vain parin päivän aikana. Hennes ja Mauritz on tietoinen ongelmasta, joka yhtiön oman raportin mukaan johtuu liian pienistä kalorimääristä.

Hennes ja Mauritz ostaa tuotteensa tehtailta, jotka maksavat työntekijöilleen Kambodjan lakisääteistä vähimmäispalkkaa. Yhtiö on yrittänyt vaikuttaa joissakin alihankkijamaissa poliitikkoihin vähimmäispalkan nostamiseksi, ja niin onkin tapahtunut mm Bangladeshissa. Mutta esimerkiksi Kambodzassa työehtojen parantaminen on paljolti palkansaajien oman rohkeuden varassa.

Kalla Faktan toimittaja kävi loppuvuodesta Hennes ja Mauritzin tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Aiheena oli kolmannen vuosineljänneksen tulos - liikevaihto ja voitto olivat taas kasvaneet.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.