Mainos

Guzenina-Richardson & Risikko: Tapelkaa - tai ei tule tupakkia!

Jos politiikan syksy joskus alkaa, niin se alkaa tällä viikolla. Eduskuntaryhmien kesäkokouksia kasautuu niin paljon, että osa pelkää peräti poliittista konkeloa, jonka purkuyritys ensi viikon budjettiriihessä voi aiheuttaa poliittisia vammoja siinä määrin, että Jyrki Kataisen (kok.) sekasikiöhallitusta joudutaan taluttamaan tapaturma-asemalle paikattavaksi.

Kyse on tietenkin vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksista.

Höpsis.

Maailman viisain ihminen on dosentti. Tällä kertaa kunnnian saa valtio-opin dosentti Pertti Timonen, joka maanantain Demokraatissa kertoo, miten asia on:

– Suomessa hallitukset eivät ole kaatuneet budjetin rakenteluriitoihin, eikä kaadu nykyinen hallituskaan. Timosen mukaan kiista prosenttiosuuksista vaikuttaa "hassulta" ja "keinotekoiselta".

Timonen on täysin oikeassa. Riita on hassu ja keinotekoinen.

Asiaa käsittelee nyt Paula Risikon (kok.) johtama sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä, jolta odotetaan esitystä ensi viikon budjettiriiheen. Jo nyt voi ennakoida, että Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) rakentelevat sen jälkeen kesäriidasta toimivan kompromissin, jonka he esittelevät medialle budjettiriihen päätteeksi ensi viikon torstaina.

Riidan sivutuotteena käynee silti jälleen kerran niin, että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) joutuu ns. outoon valoon. Peruspalveluministeri on heilunut vanhuuspalvelulain kanssa tien laidasta toiseen kuin raittiuskilpakirjoitusten humalainen, mutta päätyi sitten jämäkästi esittämään laitoshuoltoa suosivaa sementtimallia, jossa henkilöstömitoitukseksi tulee 0,7 hoitajaa vanhusta kohden. Voi olla, että 0,7-tasonkin hoitajia on, mutta suomennettuna se tarkoittaa seitsemää hoitajaa kymmentä vanhusta kohden.

Uutisvirtaa seuratessa ei ole voinut olla huomaamatta, että liki kaikki asiantuntijat tyrmäävät yksi toisensa jälkeen peruspalveluministerin esitykset mahdottomina - mukaan lukien ministerin oman ministeriön asiantuntijat.

Viimeksi nyt maanantaina kuntapuoli totesi, ettei hanke ole tästä maailmasta. Kuntaliiton ja Kuntatyönantajien laskelmien mukaan esitys merkitsisi noin 250 miljoonan lisäkustannusta vanhustenpalveluissa ja aiheuttaisi noin 5 500 hoitajan lisätarpeen. Nykyisessä taloustilanteessa se on mahdotonta - kuten myös tarvittavan henkilöstömäärän rekrytoiminen.

Siinä se.

Vanhuspalvelulakiriidan yhteydessä esiin ovat nouseet myös ministeriön ministerirouvien Guzenina-Richardsonin ja sosiaaliministeri Paula Risikon (kok.) jäätävän kylmät välit. Mikään yllätys se ei ole: joistakin ministeriön yhteispalavereista Risikko on poistunut jupisten, ettei ole tollompaa kollegaa koskaan tavannut (ilmaisu on toimituksen miedontama).

Hakematta mieleen palautuu opetusministeriö 1990-luvun alussa, Esko Ahon (kesk.) hallituksen aikana. Silloin naispari jylläsi opetusministeriössä. Tuolloinen opetusministeri Riitta Uosukainen (kok.) nimitteli kepulaista kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaata julkisesti kalkkarokäärmeeksi ja vastahyökkäykset olivat samaa tasoa.

Tapelkaa, saatte tupakkia! sanoisi Mauno Koivisto.

SDP:n ryhmä meni kunnallisvaalien alla toissa viikolla tukemaan ministerinsä linjaa. Jotakin kertoo kuitenkin, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, SDP:n Anneli Kiljunen lykkäsi Demokraatin haastattelussa kuoriastiaa jo puolueen puheenjohtajan kannettavaksi:

– Tiedän, että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on niin taitava politiikko, että hän kykenee laatimaan sellaisen ratkaisumallin, joka on kaikkien hyväksyttävissä, Kiljunen sanoo.

Siinäpä sekin.

Uuden Suomen verkkolehden blogissaan Guzenina-Richardson valittaa, että vanhusten asia on jäänyt epä-älyllisen argumentoinnin jalkoihin. Justiisa niin, sanoisi muuan Kalkku-Ilmari, jos eläisi.

Kun budjettiriihen pölyt alkavat laskeutua, voikin jäädä odottelemaan SDP:n kevättalvella luvassa olevaa ministerikierrätystä ja siihen liittyviä nimiä. Keitähän listalla mahtaa olla...?

Iltapäivälehdestä tuli kesän aikana luettua, että Hjallis "diili" Harkimo on pelaillut golfia peruspalveluministerin kanssa. Viheriöllä Hjalliksen kannattaisi diilihengen nimissä sanoa pari sanaa realismista, rahasta ja varsinkin sen puutteesta, niin voisi tasoituskin parantua.

Ja sitten koko hallitukselle yleisesti ja yhteisesti: jos te jo nyt otatte uutta velkaa liki 7 (seitsemän) miljardia, niin millä te elvytettä, kun hätä oikein tulee? Häh?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.