Mainos

Gustav-hurrikaani voimistuu yhä

Kuubaa lähestynyt Gustav-myrsky voimistuu edelleen. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky on nyt nelosluokan hurrikaani viisiportaisella asteikolla.

Gustavin tuulet olivat kiihtyneet jo 64 metriin sekunnissa, ja Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus kertoo myrskyn voivan vahvistua jopa viitosluokkaan ylittäessään Kuuban.

Viranomaiset valmistautuvat myrskyn tuloon evakuoimalla yli 60 000 ihmistä. Tuhannet ovat siirtyneet suojiin, joihin on jo tuotu valmiiksi ruokaa ja lääkintätarvikkeita. Pinar del Rion maakunnassa puolestaan työntekijät ovat siirtäneet kiireisesti juuri korjattua tupakkasatoa turvallisempaan paikkaan.

Pako New Orleansista alkanut

Hurrikaanin ennustetaan jatkavan matkaansa myöhemmin öljynporauslauttojen täplittämälle Meksikonlahdelle. Useat energiayhtiöt ovat evakuoineet työntekijöitään ja keskeyttäneet lauttojen toiminnan myrskyn edellä.

Meksikonlahden ylitettyään myrskyn pelätään jatkavan Louisianaan, jonne sen on määrä iskeä maanantaina tai aikaisin aamulla tiistaina. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on julistanut hätätilan Louisianan ja Texasin osavaltioihin.

Ihmisiä on alkanut lähteä muun muassa New Orleansista, joka ei ole vieläkään toipunut kolmen vuoden takaisen Katrina-hurrikaanin tuhoista. Kaupungista pois pyrkivät asukkaat ovat tyhjentäneet kauppoja ruokatarvikkeista ja muodostaneet ulosmenoteille liikenneruuhkia.

New Orleansin pormestarin mukaan kaupungissa alkavat pakkoevakuoinnit huomenna, jos myrsky pysyy nykyisellä reitillään. Useilta kaupungin lähialueilta aloitettiin pakkoevakuoinnit jo tänään.

Karibialla useita kuolonuhreja

Ennen Kuubaan siirtymistään Gustav pyyhkäisi Karibian yli. Dominikaanisessa tasavallassa, Haitissa ja Jamaikalla kuoli yli 80 ihmistä. Caymansaarilla selvittiin ilman kuolonuhreja.

Jamaikalla noin 4000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi. Lisäksi myrsky vaurioitti vakavasti maan infrastruktuuria kuten teitä, siltoja ja sähkönjakelua.

Gustavin lisäksi Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus tarkkailee trooppista myrskyä Hannaa, joka raivosi tänään lähes 400 kilometrin päässä Puerto Ricosta. Säätieteilijät ennustivat Hannan voivan vahvistua lähes hurrikaaniksi jo huomenna.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.