Gustafsson haluaa opiskelijat pois kaupan kassalta – Millä sitten eletään?

Opetusministeri Jukka Gustafsson tahtoo saada opiskelijat pois hanttihommista, jotta nämä voisivat keskittyä opiskeluun ja valmistua nopeammin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Esimerkiksi kaupan kassoilla Gustafsson näkisi korkeakouluopiskelijoiden sijaan mieluummin matalammin koulutettuja.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK suhtautuvat Gustafssonin ehdotukseen varauksella.

– Tämä on kaksijakoinen kysymys. Toisaalta työssä käyminen on tällä hetkellä opiskelijalle toimeentulon kannalta välttämätöntä. Toisaalta yli 60 prosenttia työssä käyvistä opiskelijoista työskentelee johto- tai asiantuntijatehtävissä, eli myytti kaupankassalla istuvista opiskelijoista on osittain väärä, sanoo SYL:n puheenjohtaja Jarno Lappalainen.

SAMOK:in varapuheenjohtaja Heli Saikko huomauttaa, että koulutusta vastaavan työn tekeminen on aina ihannetilanne, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Kun jotakin työtä on tehtävä maksaakseen laskunsa, on tarvittaessa mentävä vaikka kaupan kassalle.

Opintotukea korotettava roimasti, jotta sillä eläisi

Tällä hetkellä Kelan maksaman opintotuen ja asumisrahan yhdistelmä on maksimissaan 499,6 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulta tällä summalla on vaikea löytää edes vuokra-asuntoa.

Gustafssonin mukaan opintotukeen pitäisikin tehdä muutoksia niin, että se kannustaisi opiskeluun ja nopeampaan valmistumiseen.

Viime vuonna tukeen tehdyt muutokset eivät kuitenkaan ole Lappalaisen mukaan opiskelijoiden päitä silitelleet. Elokuussa 2011 tuki muutettiin kaksiportaiseksi, joten se myönnetään erikseen alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon. Käytännössä esimerkiksi liian pitkään alempaa tutkintoa suorittavan tukikuukaudet voivat loppua kesken.

Toinen muutos koski opintopistemäärien kasvattamista: nykyisin opiskelijan on suoritettava kuukaudessa 5 opintopistettä entisen 4,8 pisteen sijaan.

– Tarvittaisiin seurantatietoa siitä, miten nämä muutokset vaikuttavat opiskeluun, Lappalainen sanoo.

Sekä SYL että SAMOK kannattavat opintotuen sitomista indeksiin, jolloin tuen määrä seuraisi yleisiä elinkustannusten muutoksia. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite sitoa tuki indeksiin vuonna 2014.

Lue myös:

    Uusimmat