Gusinskin pidätystä pidetään poliittisena

Moskovassa uskottiin eilen lähes yksimielisesti, että tunnetun liikemiehen Vladimir Gusinskin tiistaisella pidätyksellä on poliittinen tausta.

Vladimir Gusinski

Gusinski johtaa tiedotusjätti Media-Mostia, jonka mediat ovat yleisen käsityksen mukaan Venäjän ainoat riippumattomat uutisvälineet. Madridissa valtiovierailulla oleva presidentti Vladimir Putin joutui myöntämään, ettei hän tiennyt pidätyksestä mitään. Hän ei myöskään tavoittanut Venäjän yleistä syyttäjää Vladimir Ustinovia. Putin oli kuitenkin sitä mieltä, ettei pidätyksellä ollut poliittisia perusteita. Putin lupasi kotimaahan palattuaan selvittää asian. Gusinskin pidätys on varastanut pääosan Putinin Madridin vierailun mielenkiinnosta. Presidentti Putin onkin näyttänyt hyvin ärtyneeltä vastatessaan milloin toimittajien, milloin liikemiesten asiaa koskeviin kysymyksiin.

Pidätys suunnattu Putinia vastaan

Venäjällä poliitikot laidasta laitaan ovat tuominneet Gusinskin pidätyksen ja pitävät sitä poliittisena. Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov valitti, että tällaista tapahtuu Moskovassa. Hän sanoi menevänsä henkilökohtaiseen takuuseen Gusinskista, jos tämä vapautetaan.
-Jos hän pakenee maasta, olen valmis istumaan hänen asemestaan tutkintavankilassa, Luzhkov sanoi.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Jevgeni Primakov arveli NTV-televisioasemalle Madridista antamassaan puhelinhaastattelussa, että pidätyksen takana on henkilöitä, jotka eivät ole tyytyväisiä presidentti Putinin esityksiin aluehallinnon muutoksista. Kolme Venäjän duuman oikeistolaista ryhmää tuomitsi pidätyksen yhteisessä lausumassaan.

Oikeistovoimien liitto, Jabloko ja Isänmaa - koko Venäjä ilmoittivat, etteivät ne tue Putinin hallintouudistusta, ellei tämä ei puutu Gusinskin pidätykseen. Jabloko-ryhmän kansanedustajan Vladimir Lukinin mukaan pidätyksellä tuhottiin Putinin valtiovierailun tulokset. Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov sanoi, että pidätys oli hyökkäys tiedotusvälineitä ja yhteiskuntaa vastaan. Hänen mielestään se oli myös isku Putinia vastaan.

Vapaa sana vaarassa

-Valtiovalta yrittää järjestyksen ylläpitämisen verukkeella vahingoittaa riippumatonta lehdistöä ja vapaata sanaa, sanotaan Venäjän journalistiliiton kannanotossa. Ryhmä Venäjän vaikutusvaltaisimpia liikemiehiä allekirjoitti keskiviikkona yleiselle syyttäjälle avoimen kirjeen, jossa pidätys tuomitaan.
-Me luulimme elävämme demokraattisessa maassa, mutta nyt epäilemme sitä, kirjeessä sanotaan.

Media-Most ja sen tiedotusvälineet ovat luonnollisesti tuominneet pidätyksen ja seuraavat tarkkaan tapahtumien kulkua. Yhtymän apulaisjohtaja Igor Malashenko syytti Madridissa pitämässään tiedotustilaisuudessa presidentin kansliaa sekä Gusinskin kilpailijoita, Boris Berezovskia ja Roman Abramovitshia, pidätyksen järjestämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat