Mainos

Gül Turkin pääministeriksi

Turkin presidentti nimitti tänään oikeus- ja kehityspuolueen varapuheenjohtajan Abdullah Gülin maan uudeksi pääministeriksi ja pyysi tätä muodostamaan maalle uuden hallituksen.

Turkin presidentti nimitti tänään oikeus- ja kehityspuolueen varapuheenjohtajan Abdullah Gülin maan uudeksi pääministeriksi ja pyysi tätä muodostamaan uuden hallituksen. Gülin nimitys varmistui käytännössä jo aamupäivällä, kun hänet kutsuttiin tapaamiseen presidentti Ahmet Necdet Sezerin kanssa.

-Nyt on aika käydä töihin. Tästä hetkestä lähtien on aika panna toimeen ja tehdä yötä päivää töitä, jotta kansamme ongelmat saadaan ratkaistua, Gül sanoi presidentin nimitettyä hänet hallituksen muodostajaksi.

-Hallitus on valmis maanantaihin mennessä, hän lupasi. Gül kertoi samalla supistavansa ministeriöitä nykyisestä 38:sta 23:een. Gül on islamilaisen oikeus- ja kehityspuolueen AKP:n kakkosmies ja perustajajäsen. Puolue sai murskavoiton kaksi viikko sitten pidetyissä vaaleissa ja varmisti itselleen ehdottoman enemmistön Turkin parlamentissa. Puolueen puheenjohtaja Recep Tayyip Erdogan ei voi päästä pääministeriksi, koska hänellä on kiistelty tuomio islamilaisen propagandan levittämisestä. Gül, 52, on ekonomisti ja kansainvälisen politiikan tuntija. Häntä pidetään myös länsimaiden suosikkina pääministeriksi.

Laajoja talousuudistuksia luvassa

Samaan aikaan kun Gül oli tapaamassa presidenttiä, AKP:n johtaja Erdogan esitteli puolueen hallitusohjelman, joka sisältää joukon taloudellisia ja yhteiskunnallisia uudistuksia. Hallituksen tavoitteena on lisätä yksityistämistä, uudistaa verotusta sekä energiasektoria, jossa pyritään lisäämään kilpailua ja laskemaan hintoja. Myös Turkkia vaivanneen talouskurimuksen myötä kaatuneiden pankkien omaisuutta yritetään muuttaa rahaksi.

Erdogan lupasi myös leikata julkisia menoja. -Jokainen virasto joutuu säästämään, hän tähdensi. Yhteiskunnallisista uudistuksista Erdogan mainitsi mm. kidutuksen vastaisen kampanjan, sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen sekä sairaalajärjestelmän kohentamisen. Myös koulutuksen uudistaminen on puolueen listalla.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.