Mainos

Guillou vaihtoi vakoojat ristiretkiin

Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija, Jan Guillou, tunnetaan lukuisista vakoilutarinoistaan ja erityisesti agentti Hamiltonista, jonka hahmo syntyi 1970-luvun alussa Guilloun istuessa vankilassa - vakoilusta syytettynä.

Vakoojatarinat taaksensa jättänyt Guillou on kirjoittanut myös historiallisen trilogian, josta ensimmäinen osa, Tie Jerusalemiin, on nyt myös suomennettu. Ristiretkisarjansa ensimmäisessä osassa, Guillou kuvaa Ruotsin synnyn 1100-luvulla. Trilogia on synnyttänyt Länsi-Göötanmaalla todellisen historia-villityksen. Mutta onko Guillou kuullut syytteitä historian vääristämisestä?

-Ainakaan kukaan tiedemies ei ole tehnyt niin. Mutta joukko äärioikeistolaisia, jotka ovat tulkinneet tekstiäni aivan oikein, uskovat minun häpäisseen viikinkejä. Ja tottahan se on, naureskelee Jan Guillou.

-Tulomme historiaan on erilaisten ulkoisten vaikutusten sekoitus. Olemme sekoitus eri kulttuureita. Voiko kirjailija Guillou esittää rankempaa yhteiskuntakritiikkiä kuin toimittaja Guillou?

-Ei se toimi niin. Joskus jokin aihe istuu paremmin journalismiin ja jokin toinen kirjallisuuteen. En keksi, miten voisin journalistina kirjoittaa näistä samoista asioista. Miten 1100-luvusta tehdään reportaasi, kysyy kirjailija.

-Journalismi ja kirjallisuus ovat kuin erilaiset soittimet. Joskus soitetaan saksofonia, toisinaan klarinettia. Miten uskot, että Hollywood tulkitsisi romaaniasi?

-Hollywood korostaisi liioitellen rakkaustarinaa, vaikka se onkin kyllä varsin hyvä rakkaustarina. Siinä olisi enemmän seksiä, mikä aiheuttaisi hieman pulmia, koska henkilöt ovat syvästi uskovaisia kristittyjä. Sitten siinä olisi paljon verisiä taisteluja. Joten Hollywood on syytä pitää loitolla, hymähtää Guillou.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.