Guggenheimin raunioille taiteilijoiden kansalaisjärjestö

Viime keväänä kaatunut Guggenheim-museohanke synnytti vastustajiensakin mukaan jotakin hyvää: uuden kansalaisliikkeen. Liike käyttää itsestään nimeä Checkpoint Helsinki. Sen tavoite on yhtä kunnianhimoinen kuin Guggenheimin: tehdä Helsingistä nykytaiteen kansainvälisesti näkyvä ja merkittävä keskus.

Yhtäläisyydet loppuvatkin siihen.

Checkpoint on avoin keskustelukerho, päinvastoin kuin Guggenheim-hanke, jota valmisteltiin salassa virkamiestyönä kuulematta juuri suomalaistaitelijoita. Checkpointissa on 33 nimettyä pääosin nuoremman polven kuvataiteilijaa, kuraattoria ja muita ammattilaisia. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella on palkattu tiedottaja Ilari Laamanen, joka kertoo, että ydinryhmänä on kymmenkunta talkoolaista. Ryhmän generaattorina on huoli työtilaisuuksista, näkyvyydestä ja ammattiavusta kansainvälisille markkinoille pääsyssä.

Taiteilijoiden BB-talo?

Nyt julkaistu esiselvitys kirjaa taiteilijoiden näkemyksen uudenlaisesta taiteen tekemisestä, jossa itse luomisprosessi on osa teosta. Yleisölle halutaan näyttää taiteen tekeminen sen suunnittelusta alkaen. Yleisöä luvataan tukea pedagogisella toiminnalla.

Checkpointin kansainvälinen kuraattoriryhmä valitsisi ja kutsuisi taitelijoita Helsinkiin asumaan ja työskentelemään, teoksista kasvaisi kokoelma, joka voisi olla esillä museoiden lisäksi missä tahansa julkisissa tiloissa. Teoksia ulkomaille lainaamalla parannettaisiin Suomen mainetta taidemaana.

Luovaa työtä tukisivat seminaarit, julkaisut ja erilaiset työpajat.

Uusi taidemuseo

Ensi vuonna toteutetaan Checkpointin ensimmäinen pilottihanke, toiminta on tarkoitus käynnistää vuonna 2014 ja oman taidemuseon suunnittelu aloitetaan esiselvityksen mukaan 2030. Museon pitäisi valmistua vuonna 2037.

Vain rahoitus on auki.

Ohjelmaa esitellyt ryhmä kertoo käyneensä keskusteluja monien tahojen kanssa ja odottavansa nyt sponsoreita. Tilaisuudessa mukana ollut Helsingin uusi apulaiskaupungin johtaja Ritva Viljanen vakuutti, että hänen tavoitteenaan on kehittää Helsingistä taidekaupunki. Checkpoint-ohjelma ei ensi kuulemalta mahdu Viljasen mielestä sellaisenaan kaupungin raameihin vaan mukaan olisi saatava muita toimijoita.

Lue myös:

    Uusimmat