Guggenheim-kisa alkoi – houkuttelee satoja arkkitehtejä

Nyt se on virallista – kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu Helsingin Eteläsatamaan suunnitellusta Guggenheim-museosta on alkanut.

Ennakkotiedustelujen perusteella kilpailun arvellaan innostavan sadoittain arkkitehtejä sekä Suomesta että muualta maailmalta. Kilpailu järjestetään Guggenheim-säätiön, Helsingin kaupungin, Suomen valtion ja Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn yhteistyönä. Malcolm Reading Consultants hallinnoi kilpailua, huolehtii prosessin avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, logistisista seikoista sekä erinäisistä käytännön kysymyksistä.

Arkkitehtuurikilpailu etenee näin:

10. syyskuuta 2014 umpeutuu 1. vaiheen kilpailutöiden määräaika

Marraskuussa 2014 6 finalistia julkistetaan ja kilpailun ja 2. vaihe käynnistyy

Maaliskuussa 2015 finalistien kilpailutöiden määräaika

Keväällä 2015 esitellään kuusi finalistityötä

Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2015

Mihin tuomaristo kiinnittää huomiota?

Kilpailutyöt arvioi tuomaristo, jonka puheenjohtaja toimii Columbian yliopiston professori Mark Wigley. 11-henkisessä tuomaristossa on 6 suomalaista jäsentä. Tuomaristo kiinnittää ehdotuksissa huomiota sekä rakennuksen ulko- että sisätiloissa tehtyihin ratkaisuihin ja materiaalivalintoihin. Kiinnostavaa on sekin, hyödynnetäänkö kilpailutöiden ideoita myöhemmin muissa rakennushankkeissa. Puuta on väläytelty suositeltavana materiaalina, mutta julkisivumateriaalin suhteen ei ole asetettu vaatimuksia. Osa kilpailun osallistujista tulee Helsinkiin tutustuakseen Eteläsataman tonttiin.

Maisemaan kauniisti asettuvat rakennukset ovat nyt suosiossa. Arkkitehtuurikilpailussa ei olla välttämättä etsitä wau-arkkitehtuuria, uutta Bilbao-museota. Museorakennuksen täytyy sopia urbaaniin satamamaisemaan ja kestää Suomen rankka ilmasto. Kiasman kohdalla on esimerkiksi jouduttu korjailemaan sään aiheuttamia vaurioita. Guggenheim-Helsinki olisi sekä Suomen vaihtuvien vuodenaikojen että kuluttavan meri-ilmaston armoilla. Yksi häiriötekijä on myös alueen vilkas rekkaliikenne.

Anonyymi kilpailu

Guggenheim-Helsingin tie on ollut pitkä ja kuoppainen. Ehkä juuri siksi arkkitehtuurikilpailun avoimuutta ja läpinäkyvyyttä on muistettu korostaa joka käänteessä. Kun kuusi finaaliin valittua työtä esitellään, kerrotaan myös arkkitehtien nimet mutta ei sitä, kuka on minkäkin ehdotuksen takana.

Finalistit hiovat ehdotuksensa yksityiskohtaisiksi ja tekevät suunnitelmistaan pienoismallit. Ehdotuksiin voi käydä tutustumassa myös jatkuvasti päivitettävillä nettisivuilla. Arkkitehtuurikilpailun voittaja saa 100 000, viisi muuta finalistia 50 000 euroa, ei siis mitään vähäpätöisiä summia. Juuri vastaavanlaisten kilpailujen ansiosta on perustettu monta arkkitehtitoimistoa.

Kesäkuussa 2015 arkkitehtuurikilpailun voittajan pitäisi olla selvillä. Tämä ei vielä merkitse sitä, että Guggenheim-museo nousee Helsinkiin. Ennen rakennuspäätöstä olisi syytä täsmällisemmin puhua myös itse taiteesta, siitä mitä museon seinien sisäpuolelle on tulossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat