Guggenheim-juryn puheenjohtaja nöyränä: Arvokas paikka, suuri vastuu

Kohutun Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpaillu lähestyy kakkosvaihettaan. Jury saa pian eteensä kaikki ehdotukset, ilmoittautumisaika päättyi keskiviikon vaihtuessa torstaiksi.

Arkkitehtikilpailun puheenjohtaja hehkuu innosta tietäessään, millaiselle paikalle museo olisi tulossa.

– Nyt kysytään sivistystä tehdä tulevaisuuden museo. Odotan, että joku auttaa meitä ajattelemaan ja näkemään tavalla, johon emme ole koskaan ennen havahtuneet.

11-henkisen kansainvälisen juryn puheenjohtaja on Mark Wigley, rakennustaiteen professori  Columbian yliopistosta Yhdysvalloista.

 "Helsinki osoittaa vieraanvaraisuutta"

Wigley puhuu "ainutlaatuisesta mahdollisuudesta hienon pääkaupungin paraatipaikalla".

– Arkkitehtuuri on vieraanvaraisuutta. Helsinki lähetti kutsun - se on hyvin jalomielistä. Tällaista kutsua pitää kunnioittaa. Arkkitehti on ensimmäinen vieras ja hänellä on suuri vastuu.  Sen jälkeen tulee monta muuta vierasta, Wigley kaunosieluilee ja viittaa siihen, että kilpailijoita tulee ympäri maailman.

Wigley vieraili tänään Habitare-messuilla Guggenheim-säätiön järjestämässä keskustelutilaisuudessa, jossa puhuttiin siitä, millainen museon pitäisi olla - vaan ei siitä, pitäisikö museota olla lainkaan.

Tarvitaanko museota - aina hyvä kysymys

– Tunnen kritiikin, Helsinki ei tee poikkeusta. Aina pitää esittää kysymys: "Tarvitaanko tätä"? Joskus käy niin, että arvostelijan pää kääntyy, kun kilpailu ratkeaa - joskus voi käydä päinvastoinkin. Olisi todella kummallista, jos tällaista kiistelyä ei käytäisi.

Wigley on kotoisin Uudesta-Seelannista ja vieraillut Helsingissä jonkun kerran opettamassa. Jos museo etenee rakennusvaiheeseen, kyseessä on viime vuosikymmenten maisemallisesti suurin hanke Helsingissä. Tunteeko Wigley tarpeeksi Helsingin historiaa ja arkkitehtuuria tehdäkseen päätöksen voittajasta?

"Uskon ymmärtäväni Helsinkiä"

– Uskon että ymmärrän Suomea ja Helsinkiä. Myös Uusi-Seelanti on pieni maa - ja arvostamme maanne designia korkealle, vakuuttaa Suomessa opettanut Wigley.

– Ja onhan raadissa 10 muuta jäsentä, joista kuusi Suomesta. En todellakaan voi sanoa, mikä olisi oikein Helsingille. Voittaakseen arkkitehdin pitää inspiroida koko jury.

Tuomaristo tiedottaa ensi viikolla kilpailun ensimmäisen vaiheen sadosta. Joulukuun alussa ilmoitetaan kuusi finaaliin valittua. Voittaja kerrotaan kesäkuussa 2015.

Sen jälkeen alkaa politikointi, millä rahoituksella museo olisi mahdollista rakentaa vai hylätäänkö hanke jo toisen kerran.

Lue myös:

    Uusimmat