Mainos

Guggenheim: Helsingin sijainti valtti

17:13

Helsinki kiinnostaa Solomon R. Guggenheim -säätiötä venäläisten ja aasialaisten turistien sekä vahvan visuaalisen kulttuurin takia. Suomessa Guggenheim-museota lobbaamassa käynyttä säätiön johtajaa Richard Armstrongia houkuttaa myös se, että Helsingin museokulttuuri on hänen mielestään vielä hiomatonta.

– Helsinki on yksi 2000-luvun maailman johtavista keskisuurista kaupungeista. Venäjän läheisyys on suuri etu, ja lentokenttä vetää väkeä Aasiasta. Teillä on todella koulutettu väestö, sosiaalinen vakaus, kehittynyttä teknologiaa ja erittäin edistynyt visuaalinen kulttuuri, Armstrong sanoo.

Helsinki on Guggenheim-säätiön mielestä kiinnostavampi kuin esimerkiksi Tukholma tai Kööpenhamina.

– Tukholmalla ja Kööpenhaminalla on jo oma, kulttuurisesti ainutlaatuinen tilanteensa. Niiden museot ovat erittäin kehittyneitä, eivätkä ne ole samanlaisia matkailun risteymiä kuin Helsinki.

Museosta ei virallista ehdotusta

Armstrong ei antanut kolmipäiväisen vierailunsa aikana vielä varsinaista ehdotusta Guggenheim-museosta Helsingin päättäjille, eikä johtaja halua vielä avata tulevan ehdotuksen rahoitusmallin yksityiskohtia.

Armstrong ja säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman keskustelivat esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen (kok.) ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd.) sekä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen kanssa.

Armstrong arvelee, että esitys on luvassa hänen seuraavan Helsingin-vierailunsa aikana, todennäköisesti syyskuun loppupuolella.

– Sen voin sanoa, että tiedostamme sekä yksityisten sijoittajien että julkisten varojen merkityksen. Mielestäni Suomen valtion mukaan tulo museon rahoitukseen olisi hyvä idea.

Toiveena merellinen maisema

Helsingin kaupunginhallitus torjui edellisen Guggenheim-esityksen viime vuonna. Päätös yllätti Armstrongin.

– Olemme oppineet siitä jotain. Meidän ei pidä enää muotoilla ehdotustamme ja päämääriämme epäselvästi.

Armstrong sanoo, ettei vielä tiedä, minne tarkalleen Helsingin Guggenheim pitäisi sijoittaa.

– Mutta paikan täytyisi olla hyvin näkyvä sekä helsinkiläisille että turisteille. Henkilökohtaisesti haluaisin, että museo sijaitsisi lähellä vettä, koska vesi on keskeinen elementti suomalaisessa identiteetissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.