Mainos

Guatemala sai uuden presidentin

Presidentinvaalit voittanut Alvaro Colom pitää köyhien auttamista keinona vähentää rikollisuutta. Hän haluaa nujertaa myös maassa rehottavan korruption.

Guatemalan eiliset presidentinvaalit on voittanut sosiaalidemokraatti Alvaro Colom. Kun melkein kaikki äänet oli laskettu, Colom oli saanut lähes 53 prosentin kannatuksen.

Liikemiestaustaista 56-vuotiasta Colomia vastassa oli entinen armeijan tiedustelun johtaja, kenraali Otto Perez Molina.

Colom aikoo ryhtyä kitkemään väkivaltarikollisuutta. Väkivalta nousi vaalien keskeiseksi kysymykseksi, sillä ensimmäisen kierroksen alla viitisenkymmentä parlamentti- ja paikallisvaalien ehdokasta ja kannattajaa surmattiin. Maan synkeiden murhalukujen lisäksi Colom haluaa nujertaa myös rehottavan korruption.

Köyhyyteen Colom aikoo tarttua kutsumalla kaikki puolueet keskustelemaan sen vähentämisestä. Hänen mielestään vähäosaisten auttaminen on välttämätöntä, jos hallitus haluaa vähentää rikollisuutta.

Guatemalalaiset äänestivät kuitenkin laimeasti ja ehdokkaiden poliittisia ohjelmia arvosteltiin epärealistisiksi.

- Kampanjoissaan ehdokkaat sanovat, että he tekevät paljon hyvää, mutta he eivät koskaan pidä lupauksiaan. Siksi meille on sama, kuka voittaa, kuvasi tuntoja äänestämään menossa ollut Dinisio Calicio Comalpassa, 90 kilometriä pääkaupungista.

Colom astuu virkaan 14. tammikuuta, kun presidentti Oscar Bergerin kausi päättyy. Berger onnistui kaudellaan tasapainottamaan taloutta, mutta ei pystynyt poistamaan rikkaiden ja köyhien välillä ammottavaa kuilua.

Colom on kuvannut itseään maltilliseksi sosiaalidemokraatiksi ja kertonut pitävänsä esikuvinaan Brasilian presidenttiä Luiz Inacio Lula da Silvaa ja Chilen presidenttiä Michelle Bacheletia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.