Guantanamossa alkaa kuudes vankeuden vuosi

Yli 700:sta leirille suljetusta ihmisestä vajaat 400 on yhä vangittuna.

Viisi vuotta aukeamisensa jälkeen Guantanamon vankileiristä on tullut Yhdysvaltain johtaman terrorismin vastaisen sodan epäonnistumisen symboli. Syyskuun 2001 terroristi-iskujen jälkeen Yhdysvaltoihin virrannut ulkomainen myötätunto ja tuki tyrehtyivät nopeasti, kun kuvat vankileirin kammottavasta todellisuudesta levisivät maailmalle.

Ensimmäiset vangit saapuivat Guantanamon vankileirille Yhdysvaltain laivastotukikohtaan Kuubaan 11. tammikuuta 2002 epäiltynä yhteyksistä kansainväliseen terrorismiin. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kaikkiaan yli 700:sta leirille suljetusta ihmisestä vajaat 400 on yhä vangittuna.

Vaikka Yhdysvallat on vakuuttanut, että se pyrkii sulkemaan vankileirin mahdollisimman pian, se aikoo jatkaa ainakin 230 ihmisen vangitsemista määräämättömäksi ajaksi ja ilman syytteiden nostamista.

Leirillä on ollut vangittuna "vihollistaistelijoita" yli 40 maasta. Kotimaahansa palautetuista vangeista suurin osa on vapautettu ilman syytteitä.

Operaation epäonnistumista kuvaa, että armeijan nykyisten tietojen mukaan vain kahdeksan prosenttia vangituista on todennäköisesti al-Qaidan taistelijoita. Lopuista vangeista suurin osa joutui Guantanamoon palkkiorahojen toivossa tehtyjen väärien ilmiantojen takia.

Nöyryytystä, pahoinpitelyä, itsemurhia

Guantanamon vangit ovat eläneet viisi vuotta pienissä selleissä ilman tietoa tulevasta. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ja armeijan asiakirjojen mukaan vankeja on alistettu painajaismaisiin kuulusteluihin, joiden osana heitä on nöyryytetty ja pahoinpidelty sekä pidetty eristysselleissä jopa kuukausien ajan.

Guantanamon epäinhimilliset olosuhteet ovat olleet monille liikaa. Kolme vankia löydettiin hirttäytyneinä selleihinsä viime vuoden kesäkuussa. Kaikkiaan kymmenet vangit ovat yrittäneet itsemurhaa vankileirillä viiden vuoden aikana.

Kansainvälinen yhteisö on vaatinut toistuvasti Guantanamon sulkemista. Kaikesta huolimatta presidentti George W. Bushin hallinto on kiistänyt syytteet ihmisoikeusloukkauksista.

- Nämä ovat keksittyjä -- Guantanamon vankeja kohdellaan oikein ja humaanisti, Yhdysvaltain oikeusministeri Alberto Gonzales sanoi marraskuussa.

Useat ihmisoikeusjärjestöt järjestävät Guantanamon sulkemista vaativia mielenosoituksia tällä viikolla.Yksi mielenosoituksista on määrä järjestää Kuubassa, vankileiriä muusta maailmasta eristävän aidan luona.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat