Mainos

Guantanamon vankien joukossa alaikäisiä lapsia

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat voimakkaasti Yhdysvaltoja alaikäisten lasten pitämisestä vankeina Guantanamon sotilastukikohdassa Kuubassa.

Nimettömänä esiintynyt Yhdysvaltain sotilasviranomainen myönsi eilen, että heillä on vankeinaan Guantanamossa kolme 13-15 -vuotiasta poikaa. Asiasta kertoi brittilehti Guardian tänään. Lehden haastattelema sotilasviranomainen ei kertonut poikien kansallisuutta, mutta sanoi, että pojat oli tuotu Afganistanista ja heillä epäillään olevan yhteyksiä terrorismiin.

Guantanamo Bayn edustajan Barry Johnsonin mukaan lapset siirrettiin heti "nuorille luontuviin tiloihin", kun heidän ikänsä oli selvinnyt lääkärintarkastuksessa.

-He ovat turvallisessa ympäristössä erillään vanhempien vankien vaikutuksista. He saavat erityistä psyykkistä hoitoa, kun joutuvat lapsina näin vaikeisiin olosuhteisiin, vakuutti Johnson.

Hän myönsi kuitenkin, ettei lapsilla ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä asianajajiin, koska heitä pidetään "vihollisen taistelijoina". Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustajan Angela Wrightin mielestä lasten pitäminen Guantanamossa on "täysin vastenmielistä ja vastoin perusihmisoikeuksia".

Yhdysvallat ja Somalia ovat ainoat YK:n jäsenmaat, jotka eivät ole ratifioineet järjestön lasten oikeuksia koskevaa sopimusta. Wrightin mukaan sopimuksen allekirjoittajana Yhdysvalloilla on kuitenkin velvollisuus "olla toimimatta vastoin sopimuksen periaatteita ja päämäärää".

Monien asiantuntijoiden mielestä Yhdysvallat rikkoo jo kansainvälistä oikeutta pitämällä terrorismista epäiltyjä Guantanamossa ilman syytteiden nostamista tai oikeudenkäyntiä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.