Mainos

Guantanamon vankien asemaan ei muutoksia

Yhdysvaltain puolustusministeri tutustui Guantanamon vankileirin oloihin, eikä vankien statukseen ole luvassa muutosta.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on käynyt ensimmäistä kertaa Kuubassa, Guantanamon tukikohdassa, missä säilytetään vajaata pariasataa al-Gaida ja Taleban-taistelijaa. Rumsfeldin mukaan pidätettyjen olot ovat hyvät, eikä heitä missään nimessä pidä luokitella sotavangeiksi.

Yhdysvallat ei halua antaa Guantanamossa pidetyille miehille sotavangin asemaa siksi, että Toisen maailmansodan jälkeen vahvistetun Geneven sopimuksen mukaan sotavangeilla on tiettyjä oikeuksia kuten kuulusteluja koskevia säännöksiä. Tämän lisäksi sotavangit pitäisi palauttaa takaisin kotimaahansa kun sotatoimet ovat lopullisesti ohi.

- On paljon puhetta sotavankien ja turvasäilössä pidettyjen erosta. Ja yksi Geneven sopimuksen tärkeimmistä kohdista on laillisten taistelijoiden ja laittomien taistelijoiden välinen erottelu. On todella vaarallista, sekä meidän että muiden maiden armeijoille, jos me hämärrämme tämän rajan laillisten ja laittomien taistelijoiden väliltä, Rumsfeld linjasi.

Britannian hallitus kiirehti tuoreeltaan tukemaan liittolaisensa päätöstä. 158 pidätetyn joukossa on useita maan kansalaisia. Sekä Yhdysvallat että Britannia korostavat pidätettyjen terroristiluonnetta.

- Al-Qaida ei ole maa. He eivät käyttäytyneet armeijan tavoin. Heillä ei ollut univormuja, ei tunnuslevyjä, eivätkä he kantaneet aseitaan avoimesti, Rumsfeld totesi.

Vankileirin olojen saama kritiikki alkaa ilmeisesti vähitellen käydä jo hermoille, Rumsfeld sysäsi syyn huonon kohtelun mielikuvasta takaisin medialle.

- Miksi käytätte sanaa "häkki"? Pidättekö tulenaroista sanoista? Onko mielestänne hyvä toimia noin ja saada ihmiset luulemaan että vangit ovat jotain eläimiä? Mielestäni se sana on sopimaton, Rumsfeld sanoi.

Häkki tai selli, käytetystä sanasta huolimatta muunmuaassa Kansainvälinen Punainen Risti on moittinut vankien oloja ja kohtelua.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 28.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.