Guantanamon tuomioistuimelta ensimmäinen tuomio

Australialaismies sai syytteet tunnustamalla lyhennettyä tuomiotaan. Hän tunnusti muun muassa olleensa al-Qaida-verkoston koulutettavana Afganistanissa.

Australialainen David Hicks on tuomittu Guantanamon sotilastuomioistuimessa terrorismin tukemisesta. Tuomio on ensimmäinen, joka on langetettu Guantanamon leirissä olevalle.

Hicksin tunnustuksen perusteella hänelle määrättiin seitsemän vuotta vankeutta. Tunnustamalla syytteet hän sai lyhyemmän tuomion kuin muutoin olisi saanut.

Hicks on ollut Guantanamon vankileirillä Kuubassa jo viisi vuotta. Niitä ei kuitenkaan sisällytetty seitsemän vuoden tuomioon. Osa tuomiosta voidaan muuttaa ehdonalaiseksi.

Hicks tunnusti olleensa al-Qaida-verkoston koulutettavana Afganistanissa, taistelleensa Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa vastaan kaksi tuntia syksyllä 2001, myyneensä aseensa taksimaksua varten ja yrittäneensä sen jälkeen paeta Pakistaniin. Hicks kiisti, että hänellä olisi ollut jotakin etukäteistietoa Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001 tehdyistä terrori-iskuista.

Aikaisemmin 31-vuotias Hicks sanoi joutuneensa pahoinpidellyksi leirillä, mutta hän perui syytöksensä tunnustuksen yhteydessä.

Hicks on ensimmäinen "vihollistaistelija", joka joutui amerikkalaiseen sotilastuomioistuimeen sen jälkeen, kun tuomioistuimia koskevaa lakia oli muutettu. Ihmisoikeusjärjestöt katsovat terrorismista epäiltyjen oikeusturvan jäävän edelleenkin puutteelliseksi, koska tuomioistuin koostuu vain Yhdysvaltain asevoimien edustajista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat