Guantanamo-tuomioistuimet laittomia

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden mielestä hallitus on ylittänyt valtuutensa erityistuomioistuimissa, jossa käsitellään terroristiepäiltyjen syytteitä. Guantanamon vangeille ei ole myönnetty Geneven sopimusten mukaista sotavangin asemaa.

Yhdysvaltojen korkein oikeus katsoi päätöksessään tänään lain vastaisiksi erityistuomioistuimet, joita hallitus on perustanut Guantanamo-vankien syytteiden käsittelemiseksi. Päätöstä pidetään huomattavana tappiona presidentti George W. Bushin hallitukselle.

Korkein oikeus sanoi päätöksessään, että erityistuomioistuimet sotarikossyytteiden käsittelemiseksi ovat vastoin paitsi Yhdysvaltojen lakia myös Geneven kansainvälisiä sopimuksia. Päätöksellä voi olla kauaskantoiset seuraukset Bushin hallituksen terrorismin vastaiselle sodalle, joka alkoi vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Päätös syntyi korkeimmassa oikeudessa äänin 5-3. Yksi tuomareista, John Roberts, jääväsi itsensä, koska hän oli ollut käsittelemässä juttua alemmassa tuomioistuimessa ennen siirtymistään korkeimpaan oikeuteen.

Osama bin Laden puhuu televisiossa

Osama bin Ladenin henkivartija avainasemassa

Juttu koski jemeniläistä Salim Ahmed Hamdania, jonka on kerrottu olleen al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenin henkivartija. Häntä on pidetty jo vuosia vankina Guantanamossa. Hamdan on syytteessä erityissotilastuomioistuimessa salaliitosta, jonka tavoitteena oli mm. siviilien tappaminen.

Hamdanin asianajajat ovat vaatineet, että käsittely erityistuomioistuimessa on keskeytettävä. Tälle kannalle asettui myös asiaa käsittely alioikeus. Sen sijaan vetoomustuomioistuin päätti viime kesänä, että Hamdania voidaan syyttää erityistuomioistuimessa.

Tämän vetoomustuomioistuimen päätöksen on korkein oikeus nyt kumonnut. Hamdanin lisäksi on yhdeksän muuta Guantanamo-vankia asetettu syytteeseen erityistuomioistuimessa.

Vankeja Guantanamon vankileirillä Kuubassa.

Guantanamon olemassaolo hiertää

Bush on sanonut haluavansa sulkea Guantanamon vankileirin, joka sijaitsee Yhdysvaltojen laivastotukikohdassa Kuuban maaperällä. Useiden maiden hallitukset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet leirin sulkemista. Siellä on nykyisin noin 450 vankia. Leiriin on vuoden 2002 alusta lähtien tuotu satoja al-Qaidan ja afganistanilaisen Taleban-liikkeen jäseniksi epäiltyjä.Osa on lähetetty kotimaihinsa.

Ei sotavankeja, vaan vihollistaistelijoita

Yhdysvallat ei ole myöntänyt Guantanamon vangeille Geneven sopimusten mukaista sotavangin asemaa, vaan sanoo vankien olevan "vihollistaistelijoita".

Bush antoi asetuksen erikoistuomioistuimien perustamisesta valtuuksilla, jotka myönnettiin hänelle viikko syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Päätökselle ei hankittu kongressin hyväksyntää. Ensimmäiset erityistuomioistuimet perustettiin kesäkuussa 2004. Kymmenen syytteeseen asetetun Guantanamon-vangin juttujen käsittelyä on siirretty korkeimman oikeuden kantaa odoteltaessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat