Guantanamo keräsi ankarat moitteet

Kuusi vuotta toimineessa Guantanamon vankileirissä on vangittuna edelleen noin 275 ihmistä. Vuosien saatossa vankileiriltä on vapautettu tai siirretty muualle noin 500 ihmistä. Vain yksi vangeista on tuomittu.

Surullisenkuuluisa Guantanamon vankileiri täytti tänään kuusi vuotta. Vuosipäivää on muistettu ympäri maailmaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn järjestämin mielenilmauksin.

Ensimmäiset vangit saapuivat terrorisminvastaisen sodan symboliksi nousseeseen laitokseen 11. tammikuuta 2002. Guantanamossa on vangittuna edelleen noin 275 ihmistä.

Lontoossa mielenosoittajat sulkeutuivat viime yönä kahteen pieneen metallihäkkiin aivan Yhdysvaltain suurlähetystön liepeille muistuttaakseen vankien ankeista oloista. Vastaavia tapahtumia pidettiin päivän aikana muissakin suurkaupungeissa.

Myös Helsingissä Amnestyn aktivistit seisoivat hiljaisessa protestissa eri puolilla keskustaa.

Vain yksi tuomio vuosien varrella

Amnesty oli lisäksi koonnut Yhdysvaltain hallinnolle ja presidenttiehdokkaille suunnitelman, jossa vaaditaan Guantanamon sulkemista. Suunnitelman on allekirjoittanut noin 1200 parlamentaarikkoa eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.

Amnesty edellyttää, että vankien ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja että heille järjestetään kansainvälisten normien mukaiset oikeudenkäynnit.

Guantanamosta on vuosien saatossa vapautettu tai siirretty muualle noin 500 ihmistä. Vain yksi vangeista on tuomittu. Australialainen David Hicks myönsi olleensa al-Qaidan koulutuksessa Afganistanissa. Hänet lähetettiin kotimaahansa kärsimään yhdeksän kuukauden tuomiotaan, joka päättyi joulukuun lopussa.

Toistaiseksi uusin Guantanamon vanki saapui laitokseen viime syyskuussa. Hän on nimellä Inayatullah tunnettu afganistanilaismies, jota kuvaillaan korkea-arvoiseksi al-Qaidan jäseneksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat