GTK tiivistää teknologiametallien etsintää

Geologian tutkimuskeskus GTK tiivistää korkean teknologian tarvitsemien metallien etsintää.

Vuoden lopulla valmistuvan pohjaselvityksen jälkeen päätetään, mihin tarkemmat tutkimukset kohdennetaan. Lupaavia alueita ovat muun muassa Sokli Savukoskella ja Vuotso Sodankylässä.

Tutkimuksen yhtenä syynä on, että tuotantoa hallitseva Kiina on viime vuosina rajoittanut näiden metallien vientiä. Kysynnän ja hinnan kasvaessa EU on patistellut jäsenmaita tehostamaan metallien etsintää.

- Kiinalla on ollut sellainen lähestymistapa asiaan, että metalleja hyödyntävien yhtiöiden pitäisi tulla Kiinaan. Metallien saatavuus maailmalla on heikentynyt ja samalla hinta noussut. Tavallaan Kiina kiristää valttikorteilla, jotka sillä on, sanoo GTK:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Kimmo Pietikäinen.

GTK:n Pohjois-Suomen yksikön vetämässä selvityksessä paneudutaan harvinaisiin maametalleihin, joita tunnetaan 17 erilaista.

Erikoistutkija Kimmo Sarapää sanoo, että harvinaisissa maametalleissa raskaampi pää on kiinnostavin. Raskaan pään metalleja käytetään muun muassa tuulimyllyjen ja sähköautojen tarvitsemissa kestomagneeteissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat