Mainos

Gsm-verkolle uusia hakijoita

Kahdeksan yritystä hakee toimilupaa rakentaa kolmas matkapuhelinverkko Suomeen. Nykyiset verkot ovat Soneran ja Radiolinjan hallussa. Jo aiemmin kiinnostuksensa verkon rakentamiseen ovat ilmoittaneet Globetel, Suomen 2G, Tele 1 Europe in Finland ja Telia Mobile sekä RSL Com Finland. Uusia ilmoittautuneita ovat Saunalahden Serveri ja Interloop sekä Espoo Windows-ohjelmointikerho.

Matkapuhelu meneillään

Lisätäkseen kilpailua matkaviestinten markkinoilla liikenneministeriö pani toimiluvan hakuun. Ensimmäinen hakuaika päättyi jo marraskuun alussa, mutta ministeriö lisäsi hakuaikaa perjantaihin asti. Nyt ministeriöllä on vain perustiedot yhtiöistä. Hakuprosessi jatkuu siten, että hakijat toimittavat ministeriölle seikkaperäiset bisnesideansa sekä verkko-, investointi- ja rahoitussuunnitelmansa tammikuun 3. päivään mennessä. Neuvottelevan virkamiehen Päivi Rokkasen mukaan ministeriö panee painoa sille, että Suomeen saadaan yritys, jolla on taloudelliset resurssit lisätä kilpailua matkaviestinmarkkinoilla. Hakijat vaihtelevat suuresti taustaltaan, toiminnaltaan ja kansallisuudeltaan.

Suomen 2G:n taustalla on osa alueellisia Finnet-yhtiöitä. Ne ovat samoja, jotka omistavat Suomen 3G:n. Se sai keväällä toimiluvan seuraavan sukupolven kännykkäverkolle Soneran, Radiolinja ja Telian ohella. Interloopin omistaja on iso ruotsalainen teleyritys Tele2, joka on osakkaana Suomen 3G:ssä. Interloopin kautta Tele2 siis hakee toimilupaa omissa nimissään. Tele 1 Europe on ruotsalaisperäinen konserni, jolla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhtiön omistuksen taustalla on amerikkalainen media- ja teleyrityksiin erikoistunut sijoitusrahasto.

Osa taajuuksista vapautuu vuoden kuluttua

Globetelin omistaa täysin Eino Paakkunainen. Globetel aloitti toimintansa pari vuotta sitten ja ilmoitti toimialakseen sopimusasiakkaille rajatut telepalvelut. RSL Com Finland kuuluu maailmanlaajuiseen televiestintäkonserniin. Suomessa konsernin tytäryhtiö on saanut nopeasti jalansijaa. Internet-operaattori Saunalahden Serveristä Turun Puhelin omistaa 20 prosenttia. Saunalahden Serveri syntyi, kun seitsemän pientä Internet-operaattoria yhdisti voimansa viime vuonna.

Nimensä mukaisesti Telia Mobile on osa ruotsalaista telekonsernia Teliaa. Espoo Windows-ohjelmointikerho harjoittaa mm. tietoliikennetoimintaa. Se tavoittelee alueellista toimilupaa kuten RSL Com Finlandkin. Kaikki muut hakevat valtakunnallista lupaa. Se, joka toimiluvan saa, joutuu rakentamaan uuden verkon. Osa toimintaan tulevista taajuuksista on jo vapaana, mutta osa vapautuu, kun Sonera vuoden kuluttua luopuu nmt-verkostaan. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.