Mainos

Groznyissa kiivaita taisteluja

Venäläisjoukot ja tshetsheenisissit ovat käyneet kiivaita taisteluita Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan yli sata venäläissotilasta sai surmansa taisteluissa.

Silminnäkijöiden mukaan venäläisten panssaroitu kolonna eteni syvälle kaupungin keskustaan, ennen kuin parituhatta tshetsheenisissiä piiritti sen. Sen jälkeen alkoi kolme tuntia kestänyt kiivas tulitaistelu.

Kyseessä oli venäläisten ensimmäinen suuri hyökkäys Groznyiin meneillään olevan selkkauksen aikana. Venäläiset ovat tähän asti vakuuttaneet, ettei Groznyia vallata suurhyökkäyksellä, vaikka pääkaupunki onkin lähes täydellisesti piiritetty.

Mashadov valmis neuvottelupöytään

Mashadov, Aslan

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov sanoi eilen olevansa valmis suuriin kompromisseihin saadakseen sotatoimet Tshetsheniassa loppumaan. -En torju mitään ehdotuksia poliittisista neuvotteluista, jos niillä pystytään kiirehtimään edes yhdellä tunnilla rauhanomaista ratkaisua, kertoi venäläinen uutistoimisto Interfax Mashadovin sanoneen.

Venäjän apulaisulkoministeri Aleksandr Advejev sen sijaan torjui jälleen eilen välitystarjoukset Tshetshenian kriisissä. -Emme tarvitse välittäjiä. Tämä on Venäjän sisäinen asia, jonka hoidamme itse.

Vollebäk odottaa yhä pääsyä Tshetsheniaan

Knut Vollebäk

Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk, Ety-järjestön tämänhetkinen puheenjohtaja, sanoi eilen olevansa valmis tapaamaan Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin ja Venäjän edustajan. Vollebäk ei kuitenkaan päässyt eilen lentämään Dagestanista Tshetsheniaan, niin kuin hän oli suunnitellut. Lähtö viivästyi aluksi siksi, että venäläisillä ei ollut tarpeeksi helikoptereja. Myöhemmin sumu esti lähdön. -Yritämme uudestaan tänään, Vollebäk sanoi. -Voin odottaa täällä vaikka jouluun.

Vollebäk matkusti eilen Ingushiaan, joka sijaitsee Tshetshenian länsipuolella. Noin 200 000 ihmistä on paennut Tshetsheniasta Ingushiaan. Vollebäk tapaa siellä Ingushian presidentin Ruslan Autshevin.

Vollebäk tapasi tiistaina Venäjän hätätilaministeri Sergei Shoigun, joka kertoi yrittävänsä ottaa yhteyttä Mashadoviin. Shoigulla on sanojensa mukaan kuitenkin valtuudet puhua vain humanitaarisista ja muista sen luonteisista kysymyksistä Mashadovin kanssa. Shoigun mielestä Vollebäkin ja Mashadovin tapaaminen ei ole "tarkoituksenmukaista". Shoigu varoitti Vollebäkiä sanomalla, että jos Etyj vain kerää aineistoa Venäjän arvostelemiseksi, ei Venäjä ole Vollebäkin matkan tarpeellisuudesta samaa mieltä.

Vollebäk kävi pakolaisleirillä

Tshetshenia, lapset

Vollebäk kävi myös tutustumassa Karabulakin pakolaisleiriin Ingushiassa. Hän sanoi vierailun jälkeen vievänsä Etyjille sellaisen viestin, että humanitaarista apua on vietävä leirille. Vollebäk keskusteli 20 minuuttia Tshetsheniasta tulleiden pakolaisten kanssa. Venäläisten valvomalla telttalerillä asuu 2 000 ihmistä.

Mudassa tarpovat pakolaiset kertoivat, että leirissä palellaan ja että ruokaa on liian vähän. Leirin johto kertoi, että vain Venäjän toimittamaa apua tulee leirille, ei lainkaan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n eikä muiden kansainvälisten järjestöjen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.