Mainos

Grönlund: Kokoomus ja perussuomalaiset ensisijaiset hallituskumppanit

MTV:n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin professorin, Kimmo Grönlundin mukaan näissä vaaleissa huomattavinta on vasemmistopuolueiden heikko kannatus. 

Hänen mukaansa sitä selittää ainakin osittain SDP:n puheenjohtajavaihdos.

– Suurin erityispiirre on se, että yhteinen perinteinen vasemmisto eli sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto on nyt ennätysalhaalla. Selvästi alle neljännes annetuista äänistä meni niille.  

Vasemmiston yhteenlaskettu paikkamäärä laski jo kolmansissa vaaleissa peräjälkeen. SDP menetti kahdeksan paikkaa ja vasemmistoliitto kaksi.  

Grönlund toteaa, että kriisissä on erityisesti SDP. 

– Kyllähän tässä varmasti on kriisikeskustelujen ja uuden nousun haun paikka erityisesti sosiaalidemokraateilla. Antti Rinnehän valittiin nostamaan puolueen kannatusta, ja toisin kävi. Kyllähän varmasti moni demari kaipaa nyt Jutta Urpilaisen puheenjohtajakautta.

Hallitukseen keskusta, PS ja kokoomus?

Grönlund uskoo, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä alkaa muodostaa hallitusta ensisijaisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa. Hänen mukaansa hallitusneuvotteluissa keskeiseksi kysymykseksi nousee talous.

– Suurin kysymys on tietysti kestävyysvaje ja se, miten Suomi saadaan uudestaan käännettyä kasvu-uralle. Siitä lähdetään varmasti liikkeelle.

Grönlundin mukaan hallituksella on edessään vaikeita päätöksiä.

– Kyllä tässä lähdetän jonkinlaista pakettia synnyttämään eli tarvitaan sopeuttamistoimia. Suoraan suomeksi sanottuna tullaan varmasti puuttumaan etuuksiin, ja se tuntuu kansalaisten kukkarossa. 

Veronkorotuksiin Grönlund ei usko. Elvytyspaketin hän uskoo syntyvän nopeasti.

– En usko, että veronkorotuksia pystytään tekemään, koska verot ovat jo niin korkealla Suomessa. Jos varaa on, lähdetään varmasti jonkin sortin investointeihin eli elvyttämään taloutta. Tällainen paketti on synnytettävä aika nopeasti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.