Mainos

Grönlannin jäätikkö sulaa ennätysvauhdilla

Ilman lämpötila Grönlannin jäätikköalueilla on kohonnut lähes neljällä asteella vuodesta 1991. Ilmaston lämpeneminen uhkaa myös Etelämantereen pingviinejä.

Grönlannin jäätikkö on tämän vuoden aikana sulanut ennätysvauhdilla, kertovat Yhdysvaltain johtavat ilmastotutkijat.

Grönlanti on menettänyt jäätä kuluvana vuonna kaksi kertaa Alppien koko jäämäärän verran, mikä on kymmenesosan enemmän kuin edellinen sulamisennätys vuonna 2005.

Tutkimus tehtiin laajojen satelliittimittausten perusteella.

Ilman lämpötila Grönlannin jäätikköalueilla on kohonnut lähes neljällä asteella vuodesta 1991. Tutkijoiden mukaan syynä lämpenemiseen on ilmakehän kasvihuonekaasujen lisääntyminen.

Tanskalle kuuluvasta Grönlannin saaresta noin 80 prosenttia on jään peitossa. Tutkijat ovat laskeneet, että koko Grönlannin jäätikön sulaminen merkitsisi samaa kuin merenpinnan nousu lähes 6,5 metrillä koko maailmassa.

Viimeksi toukokuussa yhdysvaltalaisasiantuntijat varoittivat, että arktisten alueiden jääpeite sulaa huomattavasti aiemmin ennakoitua nopeammin.

Ilmastonmuutos kutistaa Etelämantereen pingviinikantoja

Ilmaston lämpeneminen uhkaa Etelämantereen pingviinejä. Neljän pingviinilajin kannat ovat kutistuneet jopa 66 prosenttia kuluneiden 25 vuoden aikana, kertoo ympäristöjärjestö WWF.

Lämpötila nousee Etelämantereella viisi kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Lämpeneminen sulattaa pingviinien tarvitsemaa jäämassaa sekä vaikeuttaa ravinnonhankintaa. Vaarassa ovat keisaripingviinit, myssypingviinit, valkokulmapingviinit ja jääpingviinit.

-Etelämantereen pingviineillä on jo pitkä marssi takanaan, mutta nyt nämä Antarktiksen vertauskuvat joutuvat käymään äärimmäisen kovan kamppailun sopeutuakseen odottamattomiin ympäristönmuutoksiin, toteaa WWF:n ilmastonmuutosohjelman varajohtaja Anna Reynolds.

Antarktiksen luoteisosissa lämpeneminen on ollut kaikkein rajuinta. Jääpingviinit kärsivät siitä, että leudompien alueiden lajit, valkokulmapingviinit ja myssypingviinit, tunkeutuvat niiden reviirille.

Jääpingviinit saattavat myös menettää pesimätilaa myös lumen vuoksi, koska lämpeneminen lisää lumisateita.

Monena vuonna jää on lähtenyt aikaisin, ja munia sekä poikasia on huuhtoutunut mereen. Syötävää ei ole enää myöskään tarpeeksi, kun äyriäiset vähenevät.

-Etelämantereen ravintoketju ja siten pingviinien selviytyminen riippuu jäätiköiden kestämisestä. Balilla käytävän ilmastokokouksen jälkeen ministereiden täytyy sitoutua hiilidioksidipäästöjen jyrkkiin leikkauksiin teollisuusmaissa, jotta Etelämanner ja koko planeetan terveys saadaan suojeltua, vetoaa WWF:n pääsihteeri James P. Leape.

Eteläinen jäämeri on lämmennyt jo kolmen kilometrin syvyyteen. Etelämantereen länsiosissa jää peittää nyt 40 prosenttia pienemmän alueen kuin 26 vuotta sitten.

Lue myös:

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.