Mainos

Grillien ruokasäilytys puutteellista

Grillikioskien ruokasäilytyksessä ja hygieniassa on yllättävän suuria puutteita. Tavallisimpiin virheisiin kuuluu se, että ruokia säilytetään liian lämpimässä. Esimerkiksi Tampereella tehdyissä tarkastuksissa peräti kolmasosa grillikioskien elintarvikenäytteistä oli laadultaan heikentyneitä tai huonoja.

-Kioskit eivät ehkä miellä toimintaansa samalla tavoin riskialttiiksi kuin esimerkiksi ravintolat. Ajatellaan, että meillähän vain lämmitetään lihapiirakoita, arvelee terveystarkastaja Päivi Päivärinne Tampereen kaupungin elintarvikevalvonnasta.

Päivärinne työtovereineen tarkasti 45 tamperelaista grillikioskia syys-lokakuun mittaan. Kioskit tarjoavat asiakkailleen sekä lämmitettäviä valmistuotteita että paikalla laitettua syötävää, kuten pizzaa ja kebabia.

Lihapiirakka huoneenlämmössä

Elintarvikenäytteitä otettiin 66 kaikkiaan 27 kioskista. Runsas kolmasosa näytteistä oli laadultaan heikentyneitä tai huonoja eli bakteerit olivat päässeet lisääntymään ruokatarvikkeissa. Varoittavin esimerkki oli huoneenlämmössä säilytetty lihapiirakka, josta löytyi bacillus cereus -ruokamyrkytysbakteeria.

Vain noin puolessa grillikioskeista kylmälaitteiden lämpötilat olivat riittävän alhaiset. Peräti kahdessa kolmasosassa uppopaistorasvat osoittautuivat laadultaan sellaisiksi, että ne olisi pitänyt vaihtaa jo jokin aika sitten.

-Kyllähän elintarvikehygienia on taholla kuin taholla aika kirjavaa, mutta odotin silti grillikioskeista parempia tuloksia, sanoo Päivärinne.

Tiski siisti, takahuone ei aina

Yksikään tarkastetuista kioskeista ei selvinnyt ilman jonkinlaista korjauskehotusta. Säilytyksen lisäksi parantamista saattoi löytyä pintamateriaaleista.

-Asiakaspuolella pintamateriaalit olivat useimmiten melko hyvässä kunnossa. Sen sijaan esimerkiksi takahuoneen kylmiöstä saattoi löytyä ruosteisia hyllyjä, kertoo Päivärinne.

Elintarvikevalvonnan ylitarkastaja Maija Hatakka Elintarvikevirastosta toteaa, että pienehköissä ruuanvalmistuspaikoissa elintarvikehygieniassa on useinkin löytynyt puutteita. Laitoksissa ollaan Hatakan mukaan valveutuneempia.

Hatakka ei kuitenkaan lähde arvioimaan, onko juuri grillikioskeissa erityisen paljon korjaamisen varaa. Käytännön vastuu valvonnasta on kunnilla, eikä kaikki tarkastuksissa kertyvä tieto päädy Elintarvikevirastoon asti.

-Lämpötila-asiat ovat hyvin usein tulleet tarkastuksissa esiin. Grillikioskit ovat varmasti ihan otollinen kohde tarkastuksille, ja hyvä on että niitä tehdään, sanoo Hatakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.