Grillatut merikrotti- ja kissakalavartaat

Merikrottia ja kissakalaa yhdistää kaksi asiaa: ne ovat valtamerien rumimmat mutta herkullisimmat kalat. Jos merikrottia tai kissakalaa ei ole saatavilla, voit käyttää niiden sijasta mitä tahansa kalaa, jonka liha on valkoista ja kiinteää.

8 varrasta eli 4 annosta

  • 1 kg merikrotin ja kissakalan filettä, leikattuna 3–4 cm:n kokoisiksi palasiksi
  • Mausteinen varras:
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl tillin siemeniä
  • 1 tl aniksen siemeniä
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • 2 kardemummapalkoa
  • 1 kokonainen neilikka
  • 1 piri-piri -chiliä
  • 2 katajanmarjaa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • Yrttivarras:
  • 1 suuri kourallinen tuoretta tilliä
  • 1 suuri kourallinen tuoretta minttua
  • sitruunamehua
  • suolaa

Jos käytät puisia vartaita, upota ne veteen noin 1 tuntia ennen käyttöä, jotta ne eivät syty tuleen grillauksen aikana. Työnnä kalanpalat vartaaseen, vuorottele eri kalalaatujen välillä. Esilämmitä grilli.

Mausteinen varras: Lisää kaikki mausteet mortteliin ja jauha ne survimella tai morttelissa hienoksi jauheeksi. Kaada noin ⅔ mausteista suurelle lautaselle ja mausta suolalla. Kieritä kalavartaita maustesekoituksessa niin kauan, että palat ovat melkein kokonaan mausteiden peitossa. Ripottele päälle oliiviöljyä. Paista vartaita grillissä noin 10 minuuttia. Tarvittava aika riippuu grillin kuumuudesta.

Yrttivarras: Hienonna tilli ja minttu. Kaada noin ⅔ yrteistä suurelle lautaselle. Kieritä kalavartaita maustesekoituksessa niin kauan, että palat ovat melkein kokonaan hienonnettujen yrttien peitossa. Mausta suolalla ja purista päälle sitruunamehua. Paista vartaita grillissä noin 10 minuuttia. Tarvittava aika riippuu grillin kuumuudesta.

Kastikkeet

  • Yrttikastike:
  • 2,5 dl jogurttia
  • sitruuna
  • 1 rkl Dijon-sinapppia
  • hienonnettuja yrttejä, joista osa käytettiin yrttisessä vartaassa
  • Mausteinen kastike:
  • 2,5 dl smetanaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • hienonnettuja mausteita, joita käytettiin mausteisessa vartaassa

Yrttikastike: Sekoita kulhossa jukurtti sekä jäljelle jäänyt tilli ja minttu. Purista seokseen sitruunamehua. Mausta maun mukaan sinapilla. Sekoita hyvin.

Mausteinen kastike: Sekoita kulhossa smetana ja jäljelle jääneet jauhetut mausteet. Lisää tomaattipyrettä maun mukaan.

Tarjoa yrttinen kalavarras mausteisen kastikkeen kanssa. Tarjoa mausteinen kalavarras yrttisen kastikkeen kanssa.

Resepti: Andreas Viestad

Lue myös:

    Uusimmat