Mainos

Greg: En halunnut maani armeijaan machojen sekaan

Yhdysvaltalainenhomoaktivisti Greg Czarnecki sanoo Yhdysvaltain armeijan homojen "älä kysy, älä kerro" -säännön olevan skandaali monessakin mielessä.

- On skandaali, että presidentti Barack Obaman lupaama lainuudistus ei ole vielä mennyt läpi. Että edelleenkin homojen täytyy piilotella homouttaan armeijassa, sanoo Greg MTV3:n Uutisten haastattelussa.

- Mutta ensimmäinen skandaali oli se, että se oli nimenomaan silloinen presidentti Bill Clinton, jokahyväksyi "älä kysy, älä kerro" -lain - ei Reagan tai Bush, ihmettelee Greg.

Kolmekymppinen mies seuraa Yhdysvaltojen armeijaan liittyvää homokeskustelua jossakin mielessä ulkopuolisena, vaikka hän on yhdysvaltalainen ja homoseksuaali. Hän tuli kaapista ulos vajaat kymmenen vuotta sitten, ja muutti melko pian sen jälkeen Puolaan, jossa hän työskentelee homofobiaa vastaan toimivassa Campaign Against Homophobia -organisaatiossa.

Hän sanoo olevansa pettynyt Barack Obamaan presidenttinä.

- Hän on paras mahdollinen presidentti pitkän pimeän kauden jälkeen, mutta homojen oikeuksien eteenpäinviejänä hän on epäonnistunut todella pahasti. Ja nyt, kun hänen kannatuksensa on laskusuunnassa, hän tuskin haluaa ottaa riskiä viedä homojen asioita enää täydellä voimalla eteenpäin, arvelee Greg.

Sekä Puolassa että Yhdysvalloissa uskonto ruokkii homofobiaa

Greg ei ole käynyt armeijaa Yhdysvalloissa.

- Siellä armeijan käyminen ei ole pakollista, enkä koskaan halunnutkaan mennä armeijaan. On myös yleisesti tiedetty asia, että Yhdysvaltain armeijassa on pääasiassa homofobisia machomiehiä.

Greg kertoo Yhdysvalloista lähtönsä liittyvän osittain homouteen.

- Pääasiassa lähdin voidakseni olla puolalaisten sukulaisteni kanssa ja nähdäkseni Eurooppaa. Mutta osittain lähtöni liittyy myös siihen syrjintään, jota koin kotiseutuni yhdysvaltalais-puolalaisessa yhteisössä.

Äkkiseltään voisi luulla katolisen Puolan olevan homolle paljon vaikeampi paikka asua kuin Yhdysvaltojen pohjoiset osavaltiot Massachusetts ja Vermont, joissa Greg on asunut.

Hän sanookin Yhdysvaltojen olevan monessa mielessä parempi paikka homoille, mutta on yksi seikka, jossa Puola on ollut edistyksellisempi..

- Homoseksuaalisuus on ollut Puolassa laillista vuodesta 1932, mutta Yhdysvalloissa homouden kieltävät lait poistuivat lopullisesti kaikista osavaltioista vasta vuonna 2003.

Greg sanoo kuitenkin, että yleistyksiä maiden välillä on tehdä.

- Yhdysvalloissa hyvää on se, että siellä yleisesti kannatetaan erilaisuuden suvaitsemista, joten homofobiaa vastaan on helpompi taistella. Myös seksuaalikasvatus on siellä parempi.

Greg sanoo, että vahva uskonnollisuuden aiheuttama suvaitsemattomuus on läsnä molemmissa maissa.

- Puola on hyvin katolinen maa, siitä ei pääse mihinkään. Mutta Yhdysvalloissa on tietynlainen kilpailu seurakuntalaisista, eli "asiakkaista". Siitä seuraa, että kirkon piirissä on paljon homouden tuomitsevia fundamentalistiryhmiä, sanoo Greg.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.