Greenspan varoittaa pörssiromahduksesta Kiinassa

Greenspanin mukaan Kiinan osakemarkkinat eivät ole kestävällä pohjalla. Greenspan jäi viime vuonna eläkkeelle Yhdysvaltain keskuspankin johtajan virasta.

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan varoittaa Kiinan osakemarkkinoiden romahtamisesta. Hänen mukaansa maailmantalous kykenee kuitenkin vaimentamaan osakkeiden hintojen putoamisen vaikutukset.

Greenspanin mukaan Kiinan osakemarkkinoiden hillitön nousu ei ole kestävällä pohjalla. Edessä oleva romahdus vaikuttaa kiinalaisten henkilökohtaiseen varallisuuteen, minkä vuoksi maan hallitus saattaa käyttää varantojaan sosiaalisen levottomuuden hillitsemiseksi.

Shanghain pörssin pääindeksin pisteluku on lähes kolminkertaistunut vuoden sisällä. Tämän vuoden puolella nousua on kertynyt 56 prosenttia alkuvuoden notkahduksesta huolimatta.

Maailmantalouden kasvu on historian nopeinta, mutta se ei voi jatkua nykyistä tahtia ikuisuuksin, Greenspan arvioi. Maailmantalous on kuitenkin voinut muuttua niin joustavaksi, että se kykenee imemään omaisuusarvojen pudotuksen vaikutukset.

Näin ollen suuretkaan osakemarkkinoiden heilahdukset eivät välttämättä näy merkittävästi työllisyydessä ja reaalitaloudessa, Greenspan pohtii.

Greenspan on edelleen merkittävä mielipidevaikuttaja, vaikka hän lähti viime vuonna eläkkeelle Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan virasta. Hän esiintyi Madridissa pidetyssä konferenssissa videoitse.

Lue myös:

    Uusimmat