Mainos

Greenspan kannattaa veroleikkauksia

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan on antanut varovaista tukea presidentti George W. Bushin suunnittelemille laajoille veroleikkauksille.

Greenspan, Alan

-Jos nykyinen taloudellinen heikkeneminen jatkuu odotettua pahempana, niin veroleikkauksista saattaa olla itse asiassa näkyvää hyötyä, sanoi Greenspan. Hän ei kuitenkaan kommentoinut suoraan Bushin esittämää yli biljoonan dollarin leikkaussuunnitelmaa.

Greenspan on aiemmin suhtautunut nihkeästi kaavailtuihin leikkauksiin ja kannattanut mieluummin valtionvelan maksamista valtiontalouden ylijäämällä. Nyt Greenspan ei enää pitänyt toimenpiteitä toisilleen vastakkaisina; ylijäämä sallii sekä velanlyhennykset että veroalennukset.

Greenspan kertoi maan taloustilasta senaatin talousarviokomitealle tänään. Hänen kommenttinsa katsottiin arvopaperimarkkinoilla selkeäksi tueksi veroleikkauskaavailuille.

Kalifornian sähköpula vakava


Greenspan kosketteli myös Kalifornian kroonista sähkökriisiä. Hänen mukaansa tilanne pitäisi saada ratkaistua kiireellisesti.

-Ilmeisesti, jos energiarakenne tässä maassa on riittämätön ja jollain tavoin erittäin kallis, se kalvaa maamme taloudellista kasvua ja on vakava asia, johon täytyy kohdistaa huomiota, sanoi Greenspan. Hän muistutti siitä, että Kalifornian osuus koko maan taloudesta on noin kuudennes ja että osavaltion ongelmat heijastuvat koko maan talousnäkymiin.

Greenspan sanoi myös, että maan talouskasvu on pudonnut dramaattisesti ja on tällä haavaan jotakuinkin nollatasolla. Hänen mukaansa inflaatio on kuitenkin hallinnassa. Markkinat odottavat, että keskuspankin avomarkkinakomitea laskee korkotasoa edelleen alkuviikon kokouksessaan.

Toiveikkaimmat odottavat puolen prosenttiyksikön pudotusta ja katsovat Greenspanin kommenttien tukevan oletustaan. Toiset uskovat kuitenkin vain prosentin neljänneksen laskuun.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.