Mainos

Greenpeace vaatii suomalaisia liittymään geenisoijaboikottiin

Ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii suomalaista elintarviketeollisuutta ja jälleenmyyntiporrasta liittymään geenimanipuloidun soijan boikottiin. Järjestön mielestä geenimanipuloidut lajikkeet ovat merkittävä riski ympäristölle.

Laajamittainen geenimanipuloitujen lajikkeiden viljely saattaa aiheuttaa ekologisia muutoksia, joiden seurauksista ei ole tietoa. Esimerkiksi soijan mahdollinen risteytyminen lähisukulaistensa kanssa saattaa luoda rikkaruohomyrkkyjä sietäviä rikkaruohoja. Tämä vaara on olemassa esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa, joissa viljellään soijaa.

Geenimanipuloitua ja manipuloimatonta soijaa ei järjestön mukaan sekoiteta keskenään kuljetuksissa, joten tavanomaisen soijan hankkiminen markkinoilta on mahdollista. Greenpeacen selvityksen mukaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa viljelty manipuloimaton soija riittää tyydyttämään Euroopan markkinat.

Järjestön mukaan eurooppalaiset vähittäismyyntiketjut ovat alkaneet liittyä boikottiin. Muun muassa Ruotsissa geenisoijan markkinat on käytännössä suljettu. Kansainvälinen Greenpeace on julkaissut listan yrityksistä, jotka välittävät luonnollista soijaa Euroopan markkinoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.