Greenpeace sai OKQ8:n luopumaan Nesteen biodieselistä

Ympäristöjärjestöjen mukaan Nesteen käyttämän palmuöljyn valmistus tuhoaa sademetsiä.

Neste Oil sai tänään iskun vasten kasvojaan, kun ruotsalainen huoltoasemaketju OKQ8 kertoi luopuvansa aikeestaan tuoda markkinoille Neste Oilin valmistamaa biodieseliä. Ruotsalaisketjun oli tarkoitus lanseerata Nesteen palmuöljypohjainen biopolttoaine uutena ympäristöystävällisempänä vaihtoehtonaan. Yhtiö kuitenkin muutti päätöstään ympäristöjärjestö Greenpeacen painostuksesta.

Ympäristöjärjestöjen mukaan palmuöljyn tuotanto vaarantaa sademetsät. OKQ8 päätti, ettei se halua omalta osaltaan olla lisäämässä palmuöljyn käyttöä. Se katsoo käytön kasvun voivan lisätä painetta sademetsiin ja johtaa metsien hävitykseen riippumatta siitä, mistä Neste öljynsä hankkii.

- Olemme harkinneet palmuöljyn hyötyjä ja haittoja ja päättäneet lanseerata biodieselin, joka perustuu muihin kasviöljyihin ja eläinrasvoihin, kertoi ympäristöjohtaja Camilla Slunge Sowling yhtiön tiedotteessa.

Kun ketju kolme viikkoa sitten päätti ostaa Nesteeltä biodieseliä, se perusteli päätöstään sillä, että Nesteen biodieseliin käyttämä palmuöljy tulee valvotuista ja sertifioiduista lähteistä.

Neste Oil selvittää muita vaihtoehtoja

OKQ8:n päätös on takaisku Nesteelle, joka pyrkii maailman johtavaksi toisen sukupolven biodieselin valmistajaksi. Porvoon biodiesellinja on aloittanut vastikään tuotannon, ja Neste sekä itävaltalainen öljy-yhtiö OMV suunnittelevat parhaillaan yhteistä biodieseljalostamoa Itävaltaan. Johtaja Simo Honkanen Neste Oilin biodieselyksiköstä sanoo, että yhtiö tietää tarkkaan käyttämänsä palmuöljyn alkuperän.

- Kun on biopolttoaineliiketoiminnassa ja haluaa olla maailman johtaja, ei voi tuottaa biopolttoaineita sitoutumatta kestävään kehitykseen.

Vaihtoehtoisen biodieselin toimittamista tuhat asemaa omistavalle ruotsalaisketjulle selvitetään parhaillaan. Tarvittavan polttoaineen määrä ja nopea aikataulu tekevät tehtävästä kuitenkin vaikean.

- Teknologiamme pystyy kyllä käyttämään muitakin raaka-aineita, mutta jos katsotaan volyymejä, kasvihuonekaasutasapainoa ja päästölukemia, niin kestävän kehityksen periaatteella tuotettu palmuöljy on kyllä tällä hetkellä paras raaka-aine, Honkanen sanoo.

Neste käyttää biopolttoaineen raaka-aineena myös muun muassa kotimaista rypsiöljyä ja eläinrasvajätettä sekä ulkomaista soijaöljyä.

Greenpeacestä päätös oli voitto ilmastolle

Greenpeace pitää ruotsalaisyhtiön päätöstä voittona ilmastolle ja metsille.

- Toivomme, että se kannustaa Suomessa öljyn kulutuksen tuntuvaan vähentämiseen sekä kestävien biopolttoaineiden kehittämiseen, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta, joka osallistui aiemmin tiistaina mielenosoitukseen OKQ8:n pääkonttorilla Tukholmassa.

Ruotsissa on pitkin syksyä käyty keskustelua palmuöljyn haitoista. Myös Greenpeace on kampanjoinut Ruotsissa näkyvästi estääkseen palmuöljyn käytön liikennepolttoaineena. Myllyvirran mielestä myös Suomen ja Ruotsin hallitusten olisi nyt otettava vastuu ja peruttava lupaamansa tukiaiset palmuöljylle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat