Greenpeace ryöpyttää TVO:ta ydinvoimalaskelmista

Greenpeacen mukaan TVO:n arviot ydinvoiman kustannuksista ovat vääriä. Järjestö uskookin ydinvoimalan hinta-arvion ja sitä kautta sen tuottaman sähkön hinnan nousevan tuntuvasti.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mielestä energiayhtiö TVO:n arviot lisäydinvoiman rakentamisen kannattavuudesta perustuvat harhaanjohtaviin laskelmiin.

TVO:n periaatepäätöshakemuksen pohjana on vain yksi, Lappeenrannan teknillisellä korkeakoululla LTTK:lla teetetty tutkimus, jonka tulokset ovat selvässä ristiriidassa useiden kansainvälisten selvitysten kanssa, Greenpeace huomauttaa.

TVO:n hakemus tulee hallituksen käsittelyyn huomenna. Greenpeacen mukaan LTTK:n tutkimuksessa on tehty epärealistisen optimistisia oletuksia mm. uuden voimalayksikön käyttöiästä, investointikuluista ja käyttöasteesta.

-Vaikka jokin näistä oletuksista toteutuisi, on äärimmäisen epätodennäköistä, että ne kaikki tai edes suurin osa onnistuisivat yhtä aikaa, Greenpeacen ydinvoimavastaava Harri Lammi sanoo.

Ympäristöjärjestö hämmästelee mm. sitä, että TVO:n hakemuksessa esittämät investointikulut perustuvat ydinvoimayhtiöiden mainoslauseisiin, eivät sitoviin tarjouksiin. Todennäköistä on, että hinta nousee tuntuvasti heti, kun kauppoja toden teolla aletaan hieromaan, varsinkin kun tarkastelussa olevia reaktorityyppejä ei ole vielä rakennettu minnekään.

Greenpeace uskoo myös hankkeen rahoituksen osoittautuvan käytännössä varsin hankalaksi.

-TVO ilmoittaa hakemuksen liitteenä olevassa alustavassa rahoitussuunnitelmassa, että valtaosa hankkeen kustannuksista rahoitetaan lainoilla. LTTK:n laskelmassa oletettu sisäinen korko investoinneille on 4,5 prosenttia. Mistä saa 15 miljardia markkaa lainaksi tällä hinnalla?, Lammi kysyy ja huomauttaa, että näin raju lainanotto pudottaisi selvästi myös TVO:n omavaraisuusastetta.

Greenpeace arveleekin, että TVO on nyt käsittelyssä olevalla hakemuksella vasta "kokeilemassa kepillä jäätä" eli varmistamassa, että ydinvoima pysyy yhtenä vaihtoehtona tulevissa energiastrategioissa.

-Kyse on tässä vaiheessa poliittisesta hakemuksesta, varsinaista investointipäätöstä tarkastellaan vasta myöhemmin, Lammi sanoo. Greenpeacen mielestä myös ydinjätteiden loppusijoituksen ja reaktorien purkamisen kustannukset on TVO:n laskelmissa selvästi aliarvioitu.

Ydinvoima ei pärjää avoimilla markkinoilla

TVO:n arvion mukaan uuden ydinreaktorin tuottama sähkö maksaisi Suomessa noin 2,2 senttiä kilowattitunnilta, mutta esimerkiksi OECD:n vuodelta 1998 peräisin olevassa laskelmassa on päädytty lähes 3,1 sentin hintaan. Britannian ydinvoimayhtiö British Energy taas päätyi Greenpeacen mukaan marraskuussa tulokseen, jonka mukaan uusi ydinsähkö ei ole Britanniassa kannattava vaihtoehto, vaan maksaisi ilman valtion tukia 3,5 senttiä kilowattitunnilta.

-Ydinvoiman kilpailukyky on dramaattisesti vähentynyt energiamarkkinoiden avautuessa, Greenpeacen tilaisuudessa esiintynyt brittiläinen ydinvoima-asiantuntija Steven Thomas huomautti.

Monopoliasemassa oleva yhtiö voi maksattaa virheinvestoinnin kulut kuluttajille, mutta vapailla markkinoilla se ei onnistu. Thomasin mukaan uutta ydinvoimaa rakennetaankin nyt lähinnä Kiinan, Etelä-Korean ja Taiwanin kaltaisiin maihin, joissa energiayhtiöt yhä toimivat pitkälti monopoliasemassa.

Greenwichin yliopiston energiapolitiikan tutkimusohjelmaa johtava Thomas on perehtynyt energiapoliittisiin kysymyksiin parinkymmenen vuoden ajan ja osallistunut mm. Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n projekteihin Itä-Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton alueella.

Thomasin mukaan ydinvoiman kannattavuutta Britanniassa on syönyt varsinkin se, että sekä voimaloiden rakennus- että käyttökulut ovat nousseet selvästi arvioitua korkeammiksi. Koska Suomi on mukana tiukasti kilpailluilla pohjoismaisilla NordPool-energiamarkkinoilla, ydinvoimaan investoiminen tuskin on täällä yhtään vähemmän riskialtista kuin Britanniassakaan, hän arvioi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat