Mainos

Greenpeace: Puolet Venäjän tuontipuusta laittomasti hakattua

Metsäteollisuus ry painottaa, että lainsäädäntöön liittyvä valvonta on Venäjän viranomaisten asia.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen arvion mukaan yli puolet Venäjältä Suomeen tuotavasta puusta on hakattu Venäjän lakien vastaisesti.

Greenpeace on tutkinut kesällä Venäjän Karjalassa useita eri hakkuualueita, joilla kaikilla havaittiin rikkomuksia. Järjestö on jäljittänyt viisi laittomasti hakattujen puiden kuljetusta suomalaisille metsäteollisuuden laitoksille.

Greenpeacen metsäasiantuntija Sini Harkki kertoo, että kaikissa tutkituissa tapauksissa hakkuualueilta puuttui Venäjän lain mukainen ympäristövaikutusten arviointi. Joissain kohteissa taas avohakkuita oli tehty liian lähellä vesistöjä, toisissa taas tehty avohakkuita, vaikka lupa oli saatu vain sairaiden puiden kaatamiseen.

Greenpeace: Ongelmana alihankkijat

Greenpeacen metsäkampanjavastaava Aleksei Jaroshenko arvioi, että noin 50-60 prosenttia Suomeen tuodusta puusta on kaadettu tavalla tai toisella Venäjän lakeja rikkoen.

Hän mukaansa ongelmana ovat suurille suomalaisyhtiöille hakkaavat alihankkijat, jotka sekoittavat laillisiin kuormiin laittomasti kaadettuja puita tai hankkivat asiakirjoja lahjonnan avulla. Siten puukuormassa voi olla laittomasti kaadettua puuta, vaikka alkuperä on papereiden mukaan laillinen.

Jaroshenkon mukaan Karjalan paikalliset viranomaiset puuttuvat puunkorjuun rikkeisiin laiskasti. Esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointia ei ole vaadittu lainkaan monissa tapauksissa. Metsäteollisuus ry:n mukaan esimerkiksi Leningradin alueella paikallisten viranomaisten kanssa on sovittu, ettei hakkuukohtaista arviointia edes tarvita.

Jaroshenko taas sanoo, että Venäjän lain mukaan arviointi on ollut pakollinen jo vuodesta 1995. Hänen mukaansa lain tulkinta ja täytäntöönpano kuitenkin vaihtelevat alueittain, eikä paikallisilla viranomaisilla välttämättä ole edes tietoa siitä, mitä laissa vaaditaan.

- Venäjän metsälainsäädäntöä on muutettu muutaman vuoden sisällä 12 kertaa, Jaroshenko kertoo.

Metsäteollisuus: Lakien valvonta kuuluu viranomaisille

Stora Enson Venäjän-puun tuonnista vastaava Kauko Parviainen on äimistynyt väitteestä, jonka mukaan puolet venäläispuusta olisi laittomasti hakattua. Hän kuitenkin vahvistaa, että viranomaisten vaatimukset vaihtelevat alueittain.

- Kaikissa hakkuuyhtiöissämme on toimittu viranomaisten vaatimusten mukaan. Jos viranomaiset eivät halua esimerkiksi tiettyä arviointia, pitäisikö meidän vaatia, että saamme sellaisen tehdä, kyselee Parviainen.

Metsäteollisuus ry painottaakin tiedotteessaan, että ympäristövaikutusten arviointi ja muu lainsäädäntöön liittyvä valvonta on paikallisten viranomaisten asia.

UPM:n Venäjän-tuonnista vastaava Juhani Hongisto taas kertoo yhtiön arvioivan tarkasti alihankkijoidensa toimintaa Venäjällä. Viime vuonna kahden alihankkijan sopimus sanottiin irti vakavien sopimusrikkomusten takia. Kaikkiaan alihankkijoita yhtiöllä on 200.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.