Mainos

Greenpeace moittii ydinvoimalaskelmia

Järjestön mielestä energiayhtiö TVO:n arviot lisäydinvoiman rakentamisen kannattavuudesta perustuvat harhaanjohtaviin laskelmiin.

Greenpeace kritisoi sitä, että TVO:n periaatepäätöshakemuksen pohjana on vain yksi korkeakoulututkimus, jonka tulokset ovat ristiriidassa useiden kansainvälisten selvitysten kanssa.

Greenpeacen mukaan LTKK:n tutkimuksessa on tehty epärealistisen optimistisia oletuksia mm. uuden voimalayksikön käyttöiästä, investointikuluista ja käyttöasteesta.

-Vaikka jokin näistä oletuksista toteutuisi, on äärimmäisen epätodennäköistä, että ne kaikki tai edes suurin osa onnistuisivat yhtä aikaa, Greenpeacen ydinvoimavastaava Harri Lammi sanoo.

Ympäristöjärjestö hämmästelee muun muassa sitä, että TVO:n hakemuksessa esittämät investointikulut perustuvat ydinvoimayhtiöiden mainoslauseisiin, eivät sitoviin tarjouksiin. Greenpeace uskoo myös hankkeen rahoituksen osoittautuvan käytännössä varsin hankalaksi.

-TVO ilmoittaa hakemuksen liitteenä olevassa alustavassa rahoitussuunnitelmassa, että valtaosa hankkeen kustannuksista rahoitetaan lainoilla. LTKK:n laskelmassa oletettu sisäinen korko investoinneille on 4,5 prosenttia. Mistä saa 15 miljardia markkaa lainaksi tällä hinnalla? Lammi kysyy ja huomauttaa, että näin raju lainanotto pudottaisi selvästi myös TVO:n omavaraisuusastetta.

Greenpeacen mielestä myös ydinjätteiden loppusijoituksen ja reaktorien purkamisen kustannukset on TVO:n laskelmissa selvästi aliarvioitu.

Ydinvoiman vastustajat kokoontuivat mielenosoituksiin

Lisäydinvoiman vastustajat osoittivat illalla mieltään eri puolilla Suomea.

Viidennen ydinvoimalan rakentamista vastustettiin kahdeksalla paikkakunnalla järjestetyissä kynttilämielenosoituksissa.

Protestoijien mielestä Suomen tulisi kehittää uusia ja kestäviä energiaratkaisuja eikä turvautua ydinvoimaan. Lisäksi mielenosoittajat ihmettelivät, miksi Suomeen kaavaillaan uutta ydinvoimalaa, kun muualla Euroopassa niitä on vähennetty.

Valtioneuvosto tekee päätöksensä uuden ydinvoimalan rakennuksesta huomenna.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.