Greenpeace ei pidä Suomea uusiutuvan energian mallimaana

Jos selluliemistä keitetty energia putsataan tilastoista, uusiutuvien osuus Suomen energiantuotannosta tipahtaa 28:sta 5-7 prosenttiin.

Ympäristöjärjestö Greenpeace katsoo, että Suomi liioittelee saavutuksiaan uusiutuvan energian mallimaana.

- Uusiutuvien suuri osuus perustuu meillä metsäteollisuuden suureen kokoon, ei edistykselliseen energiapolitiikkaan, Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoija Lauri Myllyvirta sanoo. Hän esitteli Greenpeacen näkemyksiä järjestön tilaisuudessa tänään.

Jos selluliemistä keitetty energia putsataan tilastoista, uusiutuvien osuus Suomen energiantuotannosta tipahtaa 28:sta 5-7 prosenttiin. Sillä lukemalla Suomi yltäisi enää keskitasolle EU-tilastossa, jossa se nyt ylpistelee kolmanneksi parhaana. Loppuosastakin valtaosa on Myllyvirran mukaan vanhaa vesivoimaa eikä kerro mittavista panostuksista oikeasti uusiin energianlähteisiin.

EU:n komission ensi viikolla julkistettava energia- ja ilmastopaketti saattaa edellyttää Suomelta 20 prosentin päästövähennysten lisäksi uusiutuvan energian osuuden hilaamista lähes 40 prosenttiin. Suomessa tätä on pidetty kohtuuttomana juuri entisiin saavutuksiin vedoten. Toisaalta myös lähes kaikki muut EU-maat ovat eri perusteisiin vedoten yrittäneet sälyttää vastuuta muille.

- Toki tavoite on kova ja vaatii todellisia satsauksia uusiin teknologioihin ja energiatehokkuuteen. Se ei toteudu ilman valtion ohjausta. Energiatehokkuutta lisäävät toimet maksavat toisaalta usein itsensä takaisin kymmenessä vuodessa, Myllyvirta sanoi.

Tuulivoimalle syöttötariffi

Uusiutuvista energioista tuulivoiman osuus voisi Greenpeacen mielestä nousta jopa 10 prosenttiin Suomen sähköntuotannosta.

Tuulimyllyjen rakentamista vauhdittaisi syöttötariffi, joka takaisi uusiutuvan energian tuottajille pääsyn sähköverkkoon ennalta arvioitavissa olevin kustannuksin. Se on myös muualla maailmassa osoittautunut tehokkaaksi kannusteeksi uusiutuvien tuotantoon. Nyt Suomessa ei ole selkeää tapaa, jolla sähköverkkoon liittymisen tapa määriteltäisiin.

EU-komission mukaan myös tuulivoiman ja biokaasun tuet ovat Suomessa niin alhaiset, että ne estävät näiden energiamuotojen merkittävän kasvun. Muun muassa näistä syistä Suomi oli Ernst & Youngin 25 maan vertailussa kolmanneksi vähiten houkutteleva kohde tuulivoimainvestoinneille, Myllyvirta huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat