Mainos

Greenpeace arvostelee Olkiluodon turvallisuutta

Greenpeacen mukaan julkaisemattomia turvallisuuspuutteita oli 700 jo viime kesänä.

Ympäristöjärjestö Greenpeace arvostelee rajusti Olkiluodon ydinvoimalan turvallisuutta.

Järjestö toimitti vahtikoiran virkaa tänään kovatuulisessa merisäässä Olkiluodon edustalla, jossa se piti medialle tiedotustilaisuuden Arctic Sunrise -aluksellaan. Sieltä järjestö myös tarkkaili ydinvoimalatyömaata.

Aluksella Greenpeace esitteli runsaasti Olkiluotoon liittyviä ongelmia. Heidän arvionsa mukaan keskeisten komponenttien valmistuksessa on poikkeuksetta suuria hankaluuksia. Turvallisuuspuutteita kuvattiin suomalaisille kalliiksi tulevaksi skandaaliksi.

- Esimerkiksi suojakuorta on tehty vanhanaikaisella ja soveltumattomalla tekniikalla puolalaisella konepajalla, johon työ on ajautunut halvan hinnan takia, sanoi energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Muutenkin voimalan kiinteän hinnan uskottiin osoittautuneen ongelmaksi.

- Se kannustaa Arevaa tinkimään kustannuksista joka vaiheessa. Halvin alihankkija hankkii osatöille sen halvimman alihankkijan, Myllyvirta selvitti.

"Työt keskeytettävä"

Greenpeace

Greenpeace arvioi voimalan pohjalaatan betonin olevan edelleen liian huokoista. Arvionsa he perustavat koetuloksiin, jotka he ovat saaneet käyttöönsä Säteilyturvakeskuksesta Stukista. Järjestön mielestä Stuk joutuu tekemään myönnytyksiä: se hyväksyy huonoa työnjälkeä, kun alkuperäisestä myöhästynyt aikataulu lisää jatkuvasti voimalatyömaan kustannuksia.

Järjestö vaatii kaikkien turvallisuuspuutteiden julkistamista ja selvittämistä. Greenpeacen mukaan julkaisemattomia turvallisuuspuutteita oli 700 jo viime kesänä. Heidän mielestä työt on keskeytettävä, kunnes kaikki turvallisuuteen liittyvät poikkeamat on selvitetty.

Muutenkin järjestö arvostelee lupauksia, joita viidettä ydinvoimalaa koskevaa päätöstä tehtäessä annettiin. Työpaikkoja on tullut suomalaisille luvattua vähemmän, kun kaikki suururakat ovat menneet ulkomaille.

Arevan markkinatemppu

Ranskalaisen näkökulman Suomen-hankkeeseen toi energiakampanjavastaava Frederic Marillier, joka arvioi Olkiluoto-projektin toimivan Arevalle vain mahdollisuutena esitellä uutta reaktiotekniikkaa. Ydinvoimalan edullinen hinta selittyy osin sillä, että Olkiluoto toimii yhtiön voimalabisneksen näyteikkunana.

-Ranskassa ydinvoimamyönteisyys on vähentynyt viime vuosina. Noin 53 prosenttia ranskalaisista ei halua maahan uusia voimaloita. Voi olla, että Olkiluoto jää ainoaksi kolmannen sukupolven voimalaksi, Marillier arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.