Greenpeace-aktivisti Saarela kehuu Statoilia vieraanvaraiseksi

Greenpeacen suomalainen aktivisti Sini Saarela on taas osoittamassa mieltään pohjoisilla arktisilla merialueilla. Tällä kertaa Statoilin öljynporauslauttaan kiinnittäytynyt Saarela kehuu norjalaisia vieraanvaraisiksi.

Levollisen oloinen Sini Saarela vastaa puhelimeen jostain Barentsinmerellä seilaavan öljynporauslautan rakenteista. Tunnelma vaikuttaa hyvin erilaiselta kuin viime syksynä Petshoranmerellä.  

Nyt norjalaisen Statoilin lautalla yhteyttä oli pidetty vastapuoleen ensimmäisinä tunteina suorastaan ystävällisessä hengessä.

– Tuolta ne ovat meille huudelleet, että haluammeko kahvia ja onko kaikki kunnossa, Saarela kertoi puhelimitse Statoilin Transocean Spitsbergen -lautalta.

Kahdeksasta maasta kotoisin olevat 15 aktivistia ovat varustautuneet olemaan lautalla pitkäänkin. Toistaiseksi olosuhteet ovat olleet säänkin puolesta hyvät, Saarela kertoi puolilta päivin.

Barentsinmeren lisäksi Greenpeace iski arktista öljynporausta vastaan myös huomattavasti etelämmässä Hollannissa. Järjestön mukaan aktivistit kahlitsivat IJmuidenin satamassa laituriin öljynporauslautan, jonka on määrä lähteä poraamaan öljyä venäläiselle Gazprom-yhtiölle Petshoranmerelle.

Hollannin poliisi keskeytti protestin ja pidätti kuusi aktivistia.

"Tilanne aiempaa huolestuttavampi" 

Sekä Statoil että Gazprom tuomitsivat Greenpeacen toiminnan. Norjalaisyhtiö ilmoitti ottavansa ympäristöasiat vakavasti ja kuvasi öljyvuodon mahdollisuutta mereen "erittäin epätodennäköiseksi". 

Norjalaislautalle tehtyyn iskuun osallistuu Greenpeacen mukaan kaikkiaan kolme suomalaista. Viime vuoden pidätys ja vankeus Venäjällä eivät ole vähentäneet Saarelan motivaatiota toimia Arktiksen puolesta.

– Edelleen myönnetään uusia porauslupia ja öljyfirmat kaavailevat uusia porausalueita eli sikäli tilanne on huolestuttavampi kuin aiemmin, Saarela perustelee.

Norjalaislautan matka kohti varsinaista porausaluetta lähelle Karhusaarta keskeytyi aktivistien noustua lautalle aikaisin tiistaiaamuna.

– Nyt näyttää siltä, etteivät he halua purjehtia sinne porauspaikalle niin kauan kun me olemme täällä, Saarela kertoi. 

Lue myös:

    Uusimmat