Mainos

Gramex syrjii Radio Novaa

Kilpailuvirasto esittää tekijänoikeusjärjestö Gramexille kolmen miljoonan markan seuraamusmaksua määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Lopullisesti maksusta päättää kilpailuneuvosto, joka voi myös evätä maksun.

Esityksen syynä on se, että Gramex on soveltanut valtakunnalliseen Radio Novaan erilaista esitystariffia kuin muihin paikallisradioihin. Nova joutui viime vuonna maksamaan yli miljoona markkaa enemmän esityskorvauksia kuin paikallisradiot. Gramex on tehnyt myös joillekin erikoiskanaville muusta kaupallisesta radiotoimialasta poikkeavia korvaustarjouksia.

Kilpailuviraston mielestä paikalliset ja valtakunnalliset kaupalliset radioasemat toimivat kuitenkin samoilla radiomainosajan myynnin valtakunnallisilla markkinoilla. Näin ollen erisuuruisten korvausten periminen johtaa kilpailun vääristymiseen.

Virasto alkoi tutkia asiaa viime vuonna, kun Radio Nova, Kiss FM, Groove FM ja Classic FM olivat pyytäneet selvitystä asiaan.

Nova tyytyväinen päätökseen

Gramex on esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys, jolla on alallaan monopoli Suomessa. Gramex sopii musiikin esityskorvauksista esimerkiksi radioasemien kanssa ja tilittää korvaukset edelleen taiteilijoille ja tuottajille.

Kilpailuviraston mielestä se, että yhdistys perii erisuuruista esityskorvausta eri radioilta on määräävän markkina-aseman väärinkäyttämistä. Samalla Gramex on syyllistynyt syrjivään ja läpinäkymättömään hinnoitteluun.

Radio Novan toimitusjohtaja Petri Manninen korostaa, että he eivät sinänsä halua pullikoida Gramexin toimialaa vastaan. -Kysymys ei ole tekijänoikeuksien kiistämisestä, vaan nimenomaan diskriminoinnista ja samoilla markkinoilla toimimisesta.

Manninen sanoo olevansa erittäin iloinen päätöksestä, joka tukee myös Novan käsitystä. Kyse on suurista intresseistä, sillä Novan vuosimaksu Gramexille on runsaat 840 000 euroa eli noin 5 miljoonaa markkaa.

Gramexin toimitusjohtaja Hannu Marttila ei sen sijaan pidä rahaa jutun keskeisenä vaikuttimena. Hän perustelee erilaista laskutustapaa sillä, että isot radiot välittävät musiikkia aivan eri massoille kuin pienet paikalliset.

Jutun päätöstä Marttila ei halua vielä arvailla. -Tulemme esittämään omat perustelumme, ja jos ne ovat riittäviä, hyvä on. Kilpailuneuvoston päätöksestä on vielä mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.